Τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών αρνείται η αλβανική κυβέρνηση

Τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών αρνείται η αλβανική κυβέρνηση

Η σοσιαλιστική πλειοψηφία στην Αλβανία, που ταυτόχρονα αποτελεί και την κυβέρνηση της χώρας, θεωρεί περιττή την πρόταση της αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα) για έλεγχο των πολιτικών και είναι απίθανο να την υποστηρίξει.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Damian Gjiknuri είπε προς τους Αλβανούς δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η Αλβανία έχει ήδη αρκετή νομοθεσία και εργαλεία για να ελέγξει εάν οι πολιτικοί έχουν δεσμούς με εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης «της απαίτησης για δήλωση περιουσιακών στοιχείων, του νόμου κατά της μαφίας και τέλος την ψήφο του λαού.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών και οι πιθανοί δεσμοί τους με εγκληματικές δραστηριότητες να γίνεται από την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK).

Η πρόταση θα απαιτούσε επίσης να απαγορεύεται σε πολίτες με εγκληματικό παρελθόν να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Ωστόσο για περάσει από τη Βουλή χρειάζεται την στήριξη και των δύο πλευρών.

Την Τρίτη, ο Gjiknuri επιβεβαίωσε επίσης την άρνηση του κόμματός του να αποδεχθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης να συνδυάσει δύο πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο κοινοβούλιο. Η μία αφορούσε την παράταση της θητείας για τις δικαστικές επιτροπές ελέγχου και η άλλη τις τροπολογίες σχετικά με την εκλογική και διοικητική διαίρεση.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού είπε πως αυτά τα ζητήματα δεν σχετίζονται, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ήδη συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης πριν από πέντε χρόνια, και τώρα πρέπει να υποστηρίξει την παράταση της θητείας των επιτροπών ελέγχου, η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2022. Ενώ προειδοποίησε ότι η άρνηση να το πράξει θα έβλαπτε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για τις εκλογικές και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την πλειοψηφία, κατέληξε ο Gjiknuri.

Μια μέρα νωρίτερα, η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνάντηση όταν οι Σοσιαλιστές δεν συμφώνησαν να συζητήσουν μαζί τις πρωτοβουλίες, ενώ η στάση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού στην Αλβανία αποτελεί πια την στάση ενός κόμματος που φαίνεται να έχει ολοένα και περισσότερες δικτατορικές συμπεριφορές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου