Αλλαγές στο σύνταγμα ετοιμάζει ο Ράμα - Αντιδρά η αντιπολίτευση

Αλλαγές στο σύνταγμα ετοιμάζει ο Ράμα - Αντιδρά η αντιπολίτευση

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας αποχώρησαν τη Δευτέρα από το Νομοθετικό Συμβούλιο και την επιτροπή καθορισμού της ημερήσιας διάταξης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απροθυμία της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας να προσφέρει συναίνεση για τις αναμενόμενες συνταγματικές αλλαγές.

Οι Σοσιαλιστές πρόκειται να συμπεριλάβουν στην ατζέντα του κοινοβουλίου σχέδιο συνταγματικής τροποποίησης για την παράταση της θητείας των ιδρυμάτων δικαστικού ελέγχου της Αλβανίας.

Αυτοί οι θεσμοί ιδρύθηκαν πριν από πέντε χρόνια ως μέρος μιας ενδελεχούς μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, στόχος της οποίας είναι να αυξηθεί η δικαστική ανεξαρτησία και να αφαιρεθούν από το σύστημα διεφθαρμένοι δικαστές και εισαγγελείς.

Ο έλεγχος αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2022, αλλά έχει καθυστερήσει με μόνο τους μισούς δικαστές να έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής.

Η αντιπολίτευση δεν αντιτίθεται στην παράταση, αλλά τη χρησιμοποιεί ως μοχλό για να εφαρμόσει τη δική της ατζέντα. Συγκεκριμένα, ζητά την έγκριση των δικών της συνταγματικών τροποποιήσεων για την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και τη θέσπιση διαδικασίας ελέγχου για βουλευτές και άλλους υψηλόβαθμους πολιτικούς.

Οι Σοσιαλιστές απέρριψαν αυτούς τους όρους, αλλά η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα συμπεριλάβει τα αιτήματά τους στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, τουλάχιστον προς το παρόν.

Της δικαστικής μεταρρύθμισης στην Αλβανία πρωτοστατούν οι ΗΠΑ με την Αμερικανίδα Πρέσβη Yuri Kim να εντείνει τις προσπάθειες για συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων στην χώρα, όχι μόνο στο πλαίσιο της δικαιοσύνης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου