Η ΕΕ καλεί το Κόσοβο να επιστρέψει την γη στο σερβικό μοναστήρι του Ντέτσανι

Η ΕΕ καλεί το Κόσοβο να επιστρέψει την γη στο σερβικό μοναστήρι του Ντέτσανι

Η Viola von Cramon, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο, κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσόβου να επιστρέψει τη γη στο σερβικό ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στο Ντέτσανι, όπως αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο κατά το 2016.

Μετά από επίσκεψη στο συγκεκριμένο μοναστήρι χθες Κυριακή, το μέλος του ΕΚ τόνισε την ανάγκη προστασίας της κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο, ως ένα από τα στοιχεία που διαφυλάσσουν την πολυεθνική κοινωνία στη χώρα.

«Προτρέπω λοιπόν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έχει καθυστερήσει, καθώς το κράτος δικαίου σημαίνει ίση μεταχείριση όλων», ανέφερε στο Twitter, καλώντας επίσης τον κλήρο της μονής να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στον διάλογο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Το 2016, μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναγνώρισε ότι το μοναστήρι κατέχει 24 εκτάρια γης στην περιοχή του. Ωστόσο, ο δήμος του Ντέτσαν αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση, ισχυριζόμενος ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς χορηγήθηκε για πολιτικούς λόγους για να κατευνάσει τη Σερβία.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι δύο διαδοχικοί δήμαρχοι της πόλης υποστήριξαν ότι η γη που παραχωρήθηκε στο μοναστήρι είναι απαραίτητος πόρος για τους κατοίκους της πόλης και δεν πρέπει να τους αφαιρεθεί.

Πέρυσι, οι τοπικές αρχές άρχισαν να κατασκευάζουν ένα δρόμο στη γη του μοναστηριού, ωθώντας τη Σερβία και τους δυτικούς διπλωμάτες να καλέσουν την Πρίστινα να σταματήσει το έργο. Ως αποτέλεσμα, η κεντρική κυβέρνηση ανέστειλε την κατασκευή.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι αρχές του μοναστηριού αρνήθηκαν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, αν και η απόφαση να μην συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση ελήφθη από τις τοπικές αρχές.

Το κάλεσμα του ευρωβουλευτή Von Cramon υποστηρίχθηκε από τη γερμανική πρεσβεία στην Πρίστινα σήμερα Δευτερά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κατάσταση με την επιστροφή της γης στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και στους γηγενείς κατοίκους στις παράκτιες περιοχές της Χιμάρας, όπου ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και ο δρόμος για να λυθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι μακρύς, καθώς η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να παρεμποδίζει την κατάσταση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου