Το 51% των Αλβανών βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό (έρευνα)

Το 51% των Αλβανών βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό (έρευνα)

Κατά το έτος 2019, σχεδόν το 51% των Αλβανών (50,8%) διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό εκτός από ρεκόρ για την ίδια την Αλβανία, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Στατιστικής, Eurostat. Η δεύτερη χώρα στην κατάταξη μετά την Αλβανία είναι το Μαυροβούνιο, με 36,6% (ή 14,4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την Αλβανία).

Έπειτα ακολουθούν τα Σκόπια στην τέταρτη με 34,2% και η Σερβία με 31,1%. Η Eurostat αναφέρει ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό επηρεάζονται από δείκτες όπως η ένταση εργασίας, το επίπεδο εκπαίδευσης, ο τύπος οικογένειας (πόσα εξαρτώμενα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια), οι συνθήκες διαβίωσης και η μετανάστευση. Το ποσοστό των Αλβανών που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό για το 2019 ήταν υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που ήταν 21,1%, ενώ η Σλοβενία και η Τσεχία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, με 13,7 και 12,1%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις ηλικιακές ομάδες, το 53,9% των παιδιών κάτω των 18 ετών διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, και πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Δεύτερο ακολουθεί και πάλι το Μαυροβούνιο με 43,9%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,8%.

Το ποσοστό φτώχειας και ο κοινωνικός αποκλεισμός μειώνονται ελαφρά για την ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών, σε 49% (από 21,1% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και 35% δεύτερη μετά την Αλβανία που είναι και πάλι το Μαυροβούνιο).

Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ο δείκτης αυξάνεται ξανά για την Αλβανία, η οποία βρίσκεται στο 54%, από 19,4% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Στοιχεία για την Ευρώπη το 2020

Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύονται στοιχεία και για το 2020. Για τον μέσο όρο της ΕΕ, το έτος της πανδημίας, το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό έχει αυξηθεί στο 21,9%, από 21,1% το 2019.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ το 2020 περιλαμβάνουν:

- Ένταση εργασίας: το 71,9% του πληθυσμού κάτω των 60 ετών που ζούσε σε οικογένειες με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας, με εξαρτώμενα παιδιά, διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας.

- Επίπεδο εκπαίδευσης: το 50,5% των παιδιών, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων των οποίων ήταν χαμηλό, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με το 7,7% των παιδιών, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων των οποίων ήταν υψηλό.

- Τύπος οικογένειας: οικογένειες που αποτελούνταν από ένα μόνο άτομο με εξαρτώμενα παιδιά (42,1%), οικογένειες με ένα άτομο (33,2%) και οικογένειες που αποτελούνταν από δύο ενήλικες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (29,6%) είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικός αποκλεισμός

- Μεταναστευτικό υπόβαθρο: παιδιά με τουλάχιστον έναν γονέα με μεταναστευτικό υπόβαθρο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας από τα παιδιά των οποίων οι γονείς γεννήθηκαν και οι δύο στη χώρα (32,9% έναντι 15,3%).

- Συνθήκες διαβίωσης: Το 14,1% των οικογενειών που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο με εξαρτώμενα τέκνα αντιμετώπιζε σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις σε σύγκριση με το 7,5% όλων των οικογενειών με εξαρτώμενα παιδιά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου