«Η καθυστέρηση ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, χώρος για την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο Εσκομπάρ

«Η καθυστέρηση ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, χώρος για την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο Εσκομπάρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν χθες Πέμπτη 28η Οκτωβρίου την υποστήριξή τους για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν αυτή τη διαδικασία, προς το συμφέρον των ίδιων των χωρών, της ΕΕ αλλά και των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη Γκάμπριελ Εσκομπάρ είπε στα μέλη της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και την Ευρασία ότι η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι αφοσιωμένη σε «μια περιοχή που είναι ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης.

«Στόχος μας και για τις έξι χώρες της περιοχής είναι να υποστηρίξουμε την επιτυχή ένταξη στους θεσμούς των ευρωπαϊκών θεσμών και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Εσκομπάρ.

Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας , για να ενισχύσουμε το μήνυμα ότι η ένταξη παραμένει μια πραγματική ευκαιρία μέσα σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και να χρησιμεύσει ως κρίσιμη ώθηση για να έχουμε τη συνεχή πολιτική βούληση για εφαρμογή και εντατικοποίηση σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Το ισχυρότερο μήνυμα που μπορεί να δώσει η ΕΕ τώρα είναι να σχεδιάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι καθυστερήσεις σε αυτή τη διαδικασία, είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, ότι θα υπονομεύσουν τις ελπίδες των μελλοντικών γενεών και θα δημιουργήσουν χώρο για την κακόβουλη επιρροή χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ακόμη ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης περιλαμβάνει την υποστήριξη για τις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, «ως ο καλύτερος τρόπος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».

Τέλος πρόσθεσε πως «Ο διάλογος είναι ένα φόρουμ μέσω του οποίου και τα δύο μέρη θα πρέπει να εργαστούν επί ίσοις όροις για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, και ιδανικά αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης.

«Οι ηγέτες των τριών χωρών (Αλβανίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας) που έχουν ξεκινήσει την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μας διαβεβαίωσαν ότι η πρωτοβουλία τους παραμένει ανοιχτή και στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία χωρίς τις άλλες τρεις χώρες», είπε ο Εσκοπάρ, ενώ είπε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία είναι παρόμοια με αυτή που στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου