Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η πρόοδος προς την ολοκλήρωση στην ΕΕ θα πρέπει είναι αμοιβαία και ζητούν μια ταχεία διαδικασία ένταξης.
Σε έκθεση για τη συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν τις κυβερνήσεις της περιοχής να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για να προχωρήσουν με μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Η ΕΕ θα πρέπει, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες μέσω οικονομικής βοήθειας και πρακτικής συνεργασίας.
Επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης στην ΕΕ
Η έκθεση, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την Τρίτη με 60 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 6 αποχές, αναφέρει ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι χώρες προέλευσης, προορισμού και διέλευσης για την εμπορία ανθρώπων και επίσης χρησιμεύουν ως διάδρομος διέλευσης για μετανάστες, ως τόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για διακίνηση πυροβόλων όπλων.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η ένταξη στην ΕΕ αλληλοενισχύονται, καλώντας την ΕΕ να επιταχύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, καθώς η απομόνωση ενθαρρύνει την εγκληματική δραστηριότητα, οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης το Συμβούλιο να εγκρίνει την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Οι κύριοι παράγοντες που καθιστούν τις κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων ευάλωτες, λέει η έκθεση, είναι η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης, η διαφθορά, η παραπληροφόρηση, τα στοιχεία κρατικής διαφθοράς, η ανισότητα και η ξένη παρέμβαση από αντιδημοκρατικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος
Εκφράζοντας τη λύπη τους για την έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης από την πλευρά των τοπικών πολιτικών ελίτ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αντιμετωπίσουν πλήρως τις αδυναμίες των αντίστοιχων συστημάτων ποινικής δικαιοσύνης τους, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας των νομικών διαδικασιών.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των εκθέσεων και των καταγγελιών για σχέσεις μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων υψηλού επιπέδου και ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να εξαλειφθούν οι πολιτικές και διοικητικές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα μέσω σαφών διασφαλίσεων κατά της διαφθοράς και αποτελεσματικής δίωξης υποθέσεων.
Περιφερειακή και διεθνής συνεργασία
Οι δεσμοί μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής και των επιχειρήσεων υπήρχαν πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και συνεχίστηκαν από τα τέλη των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990, και οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την προφανή έλλειψη βούλησης των αρμόδιων αρχών στην περιοχή να ανοίξουν τα αρχεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία και να επιστραφούν οι φάκελοι στις κυβερνήσεις εάν το επιθυμούν.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με κράτη μέλη και διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρώπη κατά της Διαφθοράς (GRECO), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Η έκθεση χαιρετίζει τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της Eurojust και των κυβερνήσεων της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, καθώς και την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν το Συμβούλιο να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για παρόμοια συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο το συντομότερο δυνατό.
Ο εισηγητής Lucas Mandl (EPP, AT) δήλωσε: «Το οργανωμένο έγκλημα υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς τους και ο ένας στον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες των κοινωνιών στα Δυτικά Βαλκάνια να αναπτύξουν τα κράτη και τις οικονομίες τους. «Η ΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το οργανωμένο έγκλημα ως δικαιολογία για να καθυστερήσει τη διαδικασία της διεύρυνσης, αλλά θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό του λαού των Δυτικών Βαλκανίων στον αγώνα τους κατά του οργανωμένου εγκλήματος».
Σχόλια