Η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία στη Μοσχόπολη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία στη Μοσχόπολη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μοσχόπολη 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Σάββατο 16/10/2021 στη Μοσχόπολη γιορτάστηκε με μια λαμπρή εκδήλωση η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με συνδιοργανωτές φορείς την Ένωση Βλάχων Αλβανίας, τον Σύλλογο Ελληνοβλάχων Κορυτσάς και την Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία με την παρουσία της Πρέσβειρας της Ελλάδος στα Τίρανα, της Προξένου της Ελλάδος στην Κορυτσά και κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ και Π.Β.Α.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με έναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Β. και Π.Β.Α κ. Μ. Μαγειρίας και ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Πρέσβειρα της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Σοφία Φιλιππίδη και την Πρόξενο της Ελλάδος στην Κορυτσά κ. Μαγδαληνή Νικολάου

Στη συνέχεια από την Ένωση Βλάχων Αλβανίας καλωσόρισε τους παρισταμένους με μία σύντομη αλλά μεστή ομιλία ο Αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Πότσης και από τον Σύλλογο Ελληνοβλάχων Κορυτσάς απηύθυνε θερμό χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος κ. Στέλλα Πατσίλη.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ & Π.Β.Α κ. Μιχάλη Μαγειρία με θέμα

«Η συμβολή της Μοσχόπολης στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την πνευματική προπαρασκευή της Εθνεγερσίας του 1821» ενώ παράλληλα προβλήθηκαν βίντεο που αφορούσαν την προσφορά των βλαχόφωνων Ελλήνων στην εθνική παλιγγενεσία.

Τέλος, το χορευτικό της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, παρουσίασε ένα χορευτικό πρόγραμμα βασισμένο σε ιστορικά τραγούδια, την επιμέλεια του οποίου είχε ο χοροδιδάσκαλος κ. Στέλιος Σταμπουλής.

Συμμετείχαν από το Δ.Σ. της Π.Β.Α. το μέλος κ. Αρμπέν Λένα, ενώ από την Π.Ο.Π.Σ.Β. ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβολιωτών Ημαθίας κ. Γιώργος Δαρδακούλης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Νέας Ευκαρπίας κ. Αστέριος Σαμαρίνας, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Πολυθέας Ασπροποτάμου κ. Βάσια Βάγια, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κορυτσάς και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Μοσχόπολης, την Κορυτσά, το Φιέρι, τα Τίρανα, όσο το επέτρεπαν τα πρωτόκολλα της covid19 βέβαια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου