«Η Αλβανία έχει κάνει τα πάντα για να είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Σλοβένος Πρέσβης από την Κορυτσά

«Η Αλβανία έχει κάνει τα πάντα για να είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Σλοβένος Πρέσβης από την Κορυτσά

Από την Κορυτσά μίλησε σήμερα ο Πρέσβης της Σλοβενίας, Peter Japelj, αναφερόμενος στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία.

Ο Japelj δήλωσε ότι η Αλβανία έχει κάνει τα πάντα για να είναι πλέον μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είπε ότι το ζήτημα της Βουλγαρίας και της «Βόρειας Μακεδονίας» και με το οποίο η Αλβανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

«Η σύνοδος κορυφής ήταν επιτυχής αν και ήταν λίγο περίπλοκη φέτος. Οι δηλώσεις συντονίστηκαν μεταξύ 27 μελών με δυσκολία φυσικά. Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι βγήκαν με μια κοινή δήλωση. Υπήρξε ένα ισχυρό μήνυμα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είμαστε υποστηρικτικοί και βλέπουμε ότι το μέλλον αυτών των χωρών είναι μαζί μας και αργά ή γρήγορα θα είναι μέρος της ΕΕ.

Υπήρχαν όμως και άλλα σημαντικά μηνύματα για τη συνέχιση της συνεργασίας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Υπήρξαν κοινές εκκλήσεις για επενδύσεις στην οικονομία, θα είναι δισεκατομμύρια λεκ για τις υποδομές των Δυτικών Βαλκανίων που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων εδώ καλύτερη.

Η Αλβανία έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει. Υπήρχαν δύο ισχυρές κυρίες από την ΕΕ, που ήρθαν στην Αλβανία πρόσφατα, η Μέρκελ και η Βόντερλιγκεν, οι οποίες δήλωσαν ότι η Αλβανία έχει κάνει τα πάντα για να είναι μέρος της ΕΕ. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΕΕ για να αποφασίσει.

Πρόσφατα, τα θέματα στην ΕΕ είναι περίπλοκα, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας και η Αλβανία δεν έχει καμία σχέση με αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο Σλοβένος Πρέσβης.

Τόσο ο Σλοβένος Πρέσβης, όσο και άλλοι Δυτικοί παράγοντες στην Αλβανία, επιμένουν στην πρόοδο της χώρας και την πλήρωση των απαιτήσεών της απέναντι στην ΕΕ. Ωστόσο μέχρι στιγμής η Αλβανία συνεχίζει να απεργάζεται με κάθε τρόπο την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και το μέλλον της, εντός και εκτός των λεγόμενων χοτζικών "μειονοτικών ζωνών".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου