Σιδηροδρομική γραμμή και στην Ήπειρο

Σιδηροδρομική γραμμή και στην Ήπειρο

Μετά από μια αναμονή που κράτησε περίπου 20 χρόνια, η υπόθεση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου φαίνεται να ξαναμπαίνει στις «ράγες».

Κι αν επί υπουργίας Χρ. Βερελή στην τελευταία κυβέρνηση Κ. Σημίτη περί το έτος 2000 συζητιόταν έντονα το ζήτημα της επέκτασης του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο, με έμφαση και στη γραμμή Γιάννενα – Αγρίνιο κ.ο.κ., οι Ηπειρώτες πάντα θεωρούσαν ως καλύτερη επιλογή την κατασκευή της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας». Τα χρόνια πέρασαν και κάποιες προκαταρκτικές μελέτες που είχαν γίνει έμειναν στα συρτάρια καθώς το κόστος ήταν πολύ μεγάλο και η εξεύρεση χρηματοδότησης δύσκολη έως αδύνατη.

Το τελευταίο διάστημα οι ελπίδες για την κατασκευή του έργου, που θα αλλάξει ριζικά τον συγκοινωνιακό χάρτη και τις προοπτικές της Ηπείρου, αυξήθηκαν καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έθεσε πλέον το έργο στον προγραμματισμό του. Σύμφωνα με όσα ανέφερε μάλιστα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης το νέο έτος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή, που θα ενώνει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τη Καλαμπάκα και από εκεί με άλλες πόλεις και λιμάνια της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος.

Αν και οι Ηπειρώτες πολλές φορές έχουν γίνει αποδέκτες υποσχέσεων – προεκλογικών κυρίως- για το τρένο που ουδέποτε έγιναν πράξη, τη φορά αυτή τα πράγματα έχουν αλλάξει. Από τη μια υπάρχει η σημερινή Κυβέρνηση που δεν μοιράζει υποσχέσεις, αν δεν γνωρίζει ότι μπορεί να υλοποιηθούν έστω και σε βάθος χρόνου και από την άλλη είναι και η βούληση της Ε.Ε. να προχωρήσει η συγκεκριμένη σύνδεση την οποία έχει εντάξει στο Κεντρικό Δίκτυο Διευρωπαϊκών Μεταφορών. Και με δεδομένο ότι δίνει μεγαλύτερο βάρος στο σιδηρόδρομο και για περιβαλλοντικούς λόγους, από ότι στους οδικούς άξονες που ανήκουν στο ίδιο δίκτυο, οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Όπως αναφέρει το ypodomes. gr, οι μελέτες θα εκπονηθούν από τον ΟΣΕ και αφορούν ουσιαστικά ένα τμήμα από το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επέκταση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το CEF II για να ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες που αφορούν τη γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, Καλαμπάκα-Κοζάνη ενώ υπάρχουν σκέψεις και για μία νέα γραμμή μεταξύ Κοζάνης και Βέροιας.

Διέλευση από την Πίνδο

Οι μελέτες για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα που θα ολοκληρώσουν τη Σιδηροδρομική Εγνατία θα έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διέλευσης του τρένου από τον ορεινό όγκο της Πίνδου.

Αποτέλεσμα θα είναι να φτάσει το τρένο για πρώτη φορά στην Ήπειρο και να συνδέσει τα δύο αστικά κέντρα της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βγάζοντας από την σιδηροδρομική απομόνωση ολόκληρη την περιοχή.

H γραμμή παρουσιάζει πλέον πολύ μεγάλο ενδιαφέρον – και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης- καθώς η ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ολοένα και μεγαλώνει τόσο στο κομμάτι των επιβατικών όσο περισσότερο στο κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, όπως προκύπτει από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη, μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί των μελετών. Η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στην παρούσα φάση εξετάζεται από τον ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ένταξη του έργου αυτού μαζί με το αντίστοιχο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης – Βέροιας στο κεντρικό δίκτυο, αποκτώντας, έτσι, αυξημένη προτεραιότητα σε χρηματοδότηση.
Ουσιαστικά γίνεται λόγος για την αρχή μίας πολυετούς διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει τελικά στην υλοποίηση των συγκεκριμένων νέων για τη χώρα σιδηροδρομικών γραμμών που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Πηγή: proinoslogos.gr

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Ο Ράμα θέλει να στείλει δορυφόρο στο διάστημα για ...
Την δέσμευση των ΗΠΑ για την ευημερία και την σταθ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Πέμπτη 26/05/22, 05:37

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη