Ο Ράμα θέλει να στείλει δορυφόρο στο διάστημα για την παρακολούθηση της Αλβανίας

2-SHTATOR-EDI-RAMA_frame_70658-1100x620

Σάλο έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την αποστολή αλβανικού δορυφόρου στο διάστημα.

Μεταξύ των άλλων, ο Ε. Ράμα επανέλαβε την δήλωσή του σχετικά με την αποστολή δύο αλβανικών δορυφόρων στο διάστημα, οι οποίοι όπως είπε θα επιτηρούν το έδαφος της αλβανικής επικράτειας.

Η συγκεκριμένη δήλωση όχι μόνο εξέπληξε την αλβανική αντιπολίτευση η οποία όλο αυτό το διάστημα τοποθετείται εύστοχα σε πολλά από τα οικονομικά σκάνδαλα της «πολλά υποσχόμενης» ανανεωμένης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αλλά και εγκεκριμένους φυσικούς επιστήμονες της χώρας,

Με ποιο τρόπο θα αποσταλούν οι συγκεκριμένοι δορυφόροι στην τροχιά της γης;

Αλβανίδα αστροφυσικός επεσήμανε πως τέτοιες ενέργειες εντυπωσιασμού αποτελούν ουτοπία για την Αλβανία, καθώς η περιορισμένη γεωγραφική της θέση, καθώς και ο συντονισμός των δορυφόρων για διαρκή επιτήρηση της επικράτειας, ισοδυναμεί με πολλές επιστημονικές παραμέτρους η εξασφάλιση των οποίων είναι πολυδάπανη, ενώ κλείνοντας επεσήμανε πως ακόμη και άλλες ισχυρές χώρες του κόσμου δεν έχουν αποστείλει δορυφόρους, επενδύοντας τα χρήματα στις πραγματικές ανάγκες του λαού τους, τις οποίες και χαρακτήρισε «σοφές».

Τι κρύβεται ωστόσο πίσω από τις «παράξενες» δηλώσεις του Ε. Ράμα;

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως αν όντως υπάρχει η πιθανότητα ο Αλβανός πρωθυπουργούς να πραγματοποιήσει αποστολή δορυφόρων στο διάστημα, δύο είναι οι τρόποι:

Α) Να αγοράσει ένα δορυφόρο από τις αμερικανικές ή της ευρωπαϊκές κατασκευής και στη συνέχεια να προσλάβει μια ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει την εκτόξευση στο διάστημα και θα συνεχίσει να ελέγχει την πορεία τους. Σε αυτή την περίπτωση η Αλβανία θα πρέπει να εξασφαλίσει το λιγότερο 50 εκατομμύρια ευρώ ούτως ώστε το «όνειρο» του Ράμα να λάβει σάρκα και οστά.

Β) Ο δεύτερος τρόπος, που φαίνεται ακόμη πιο πιθανός, είναι η ένταξη της Αλβανίας στο τουρκικό πρόγραμμα εκτόξευσης δορυφορικού χώρου. Η Τουρκία δημιούργησε τη διαστημική της υπηρεσία το 2018, ενώ φαίνεται αν έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στον διαστημικό τομέα, αγνοώντας τόσο την οικονομική της κατρακύλα, όσο και στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον λαό της. Σε αυτή την περίπτωση η Αλβανία, η οποία και έχει συμπεριλάβει την επικράτειά της στην πλήρη παρακολούθηση από την Τουρκία, φαίνεται να έχει στόχο της να διαφημιστεί μέσω του Ερντογάν.

Η δήλωση Ράμα που μάλλον προϊδεάζει την τουρκική υποστήριξη

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επέκταση του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας, το οποίο θα εντάξει τη χώρα του στη στενή ομάδα των χωρών που καταλαμβάνουν το διάστημα, ενώ ο βασικός του στόχος είναι να στείλει τουρκικό διαστημικό καθετήρα στη Σελήνη μέχρι το 2023.

Στη συνέχεια αναμένεται η αποστολή Τούρκων αστροναυτών στο διάστημα, η κατασκευή του τουρκικού διαστημικού λιμένα και η ανάπτυξη εξελιγμένων δορυφόρων για επικοινωνία, μετεωρολογία και στρατιωτικούς σκοπούς. Χρησιμοποιώντας τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, και ίσως την προσωπική φιλία που έχει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Άγκυρα μπορεί να είναι η κολλητική ρουκέτα δύο αλβανικών δορυφόρων σε τροχιά, αλλά και ο βασικός πάροχος της συντήρησής τους.

Έτσι για ακόμη μία φορά η Αλβανία αποτελεί το δεκανίκι του Ερντογάν στα Βαλκάνια και ο νέο – οθωμανικός της χαρακτήρας επιβεβαιώνεται επανειλημμένα.

Σε αυτή την περίπτωση το κόστος για την Αλβανία θα μειωθεί σε λιγότερα εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου του γεγονότος ότι οι "αλβανικοί" δορυφόροι μπορεί να αποτελούν αμελητέο μέρος του φορτίου στην αποστολή του νέου στόλου τουρκικών δορυφόρων επικοινωνιών και επιτήρησης, οι οποίοι αναμένεται να σταλούν.

Εκτός αυτού Αλβανοί αναλυτές και δημοσιογράφοι τοποθετούμενοι για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφεραν πως ο Ράμα για να ευχαριστήσει το κοινό του, αλλά και για αποπροσανατολίσει τον λαό της Αλβανίας από τα πραγματικά του προβλήματα, θα μπορούσε μέχρι και ένα απλό αυτοκόλλητο να βάλει σε έναν από τους δορυφόρους του Ερντογάν, μόνο και μόνο να φαίνεται πως είναι αλβανικός.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η Τουρκία από πλευράς της φαίνεται να δυσκολεύεται να «κατακτήσει» τη Σελήνη και την «μετατρέψει» σε ημισέληνο, ενώ η αλβανική κυβέρνηση νοιώθει τόσο δυνατή ώστε μετά την Αεροπορική της Εταιρεία «Air Albania», που στην πραγματικότητα είναι τουρκική, θέλει να «κάνει» βόλτες και στην τροχιά του πλανήτη μας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου