Η Αλβανία «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην διαφθορά (έρευνα)

Η Αλβανία «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην διαφθορά (έρευνα)

Η Αλβανία κατατάσσεται στην 83η θέση από 139 χώρες και τελευταία στην Ευρώπη, όσον αφορά τον Δείκτη του Κράτους Δικαίου για τα έτη 2020-2021 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το World Justice Project, ένα διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συγκεκριμένα η Αλβανία παίρνει 0,49 μονάδες, μειωμένη κατά 0,01 μονάδες από ένα χρόνο πριν (το μηδέν είναι η χαμηλότερη βαθμολογία και το 1 είναι η υψηλότερη).

Σε σύγκριση με την κατάταξη του 2018-2019, όταν ήταν στην 71η θέση (0,51 μονάδες), η κατάσταση στην χώρα έχει επιδεινωθεί κατά 12 θέσεις.

Ο δείκτης μετρά την εφαρμογή των νόμων στην πράξη, μέσω δημοσκοπήσεων και ειδικών ερωτηματολογίων, παρέχοντας πρωτότυπες πληροφορίες που αντικατοπτρίζουν την εμπειρία και την αντίληψη του ευρέως κοινού, σε 139 χώρες.

Η έκθεση τονίζει ότι η αποτελεσματική επιβολή του νόμου μειώνει τη διαφθορά, καταπολεμά τη φτώχεια και τις ασθένειες και προστατεύει τους ανθρώπους από μεγάλες και μικρές αδικίες.

Η Αλβανία έχει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη και την γύρω περιοχή της, ενώ επίσης έχει πολύ αρνητική κατάταξη στον δείκτη διαφθοράς, όπου βρίσκεται στην 105η θέση από 139 χώρες.

Έπειτα ακολουθούν η Βοσνία στην 87η θέση, τα Σκόπια στην 72η θέση, η Σερβία στην 84η θέση.

Ακόμη όσον αφορά τον δείκτη διαφθοράς σχετικά με την δωροδοκία, τις άτυπες πληρωμές, τον ανταγωνισμό σε συμβάσεις δημοσίων έργων, τη δωροδοκία στη δικαιοσύνη και την πολιτική κ.λπ, η κατάσταση στην Αλβανία έχει επιδεινωθεί σημαντικά με τον δείκτη να την κατατάσσει στην 109η θέση, από την 79η θέση που βρίσκονταν το 2018-2019, τοποθετώντας τον εαυτό της δίπλα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, την Μοζαμβίκη, την Ουγκάντα, το Καζακστάν κ.α.

Στον δείκτη μέτρησης της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, στην λειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών και στο πόσο ανεξάρτητες είναι στην άσκηση ελέγχου επί της κυβέρνησης, εάν οι υπάλληλοι ερευνώνται και τιμωρούνται για παραβάσεις, εάν τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα, εάν οι υπάλληλοι εκλέγονται σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που προβλέπονται από το σύνταγμα, η Αλβανία και πάλι φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί και άλλο.

Επίσης η διαφθορά και οι περιορισμοί στην κυβερνητική εξουσία είναι οι δύο δείκτες όπου η Αλβανία έχει την πιο αρνητική κατάταξη στον τελευταίο Δείκτη επιβολής του νόμου.

Όσον αφορά την ανοικτή διακυβέρνηση, η βρίσκεται στην 82η θέση. Είναι καλύτερη στην αγορά θεμελιωδών δικαιωμάτων (66) και κατάταξης και ασφάλειας (47), αν και με επιδείνωση, από την 31η θέση που ήταν το 2018-2019.

Επιπλέον στο αστικό δίκαιο βρίσκεται στην 92η θέση και για την ποινική δικαιοσύνη στην 80η.

Οι τρεις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη συγκεκριμένη έκθεση είναι η Δανία (1), η Νορβηγία (2) και η Φινλανδία (3). κατάταξη που παραμένει αμετάβλητη, ενώ οι τρεις τελευταίες είναι το Κονγκό (137), η Καμπότζη (138) και η Βενεζουέλα (139).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου