Να συγκληθεί άμεσα Διακυβερνητική Διάσκεψη για Αλβανία και Σκόπια, διαμήνυσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Να συγκληθεί άμεσα Διακυβερνητική Διάσκεψη για Αλβανία και Σκόπια, διαμήνυσε ο            Μ. Βαρβιτσιώτης

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την ανάγκη πλήρους και με καλή πίστη εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί για την Ελλάδα εθνική πολιτική, την οποία υπηρετεί αδιάλειπτα τα τελευταία 20 χρόνια και για αυτό το λόγο αυτό, όπως είπε, τα βήματα από την πλευρά των Βρυξελλών πρέπει να είναι άμεσα και αποφασιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της ΕΕ σχετικά με τη διεύρυνση, όπως αυτή εκφράστηκε και στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Σλοβενία και περιμένει να γίνουν πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τις υποψήφιες χώρες, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα επόμενα βήματα της διεύρυνσης, με παράλληλη επιτάχυνση της διεύρυνσης τόσο προς τη Σερβία όσο και προς το Μαυροβούνιο, ενώ η προσοχή της ΕΕ προς την περιοχή δεν πρέπει να μειωθεί σε καμία περίπτωση» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ανεξαρτήτως όμως από το θέμα της διακυβερνητικής, η προσοχή της ΕΕ προς τη γειτονιά, όπως τόνισε, αυξάνεται. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχουν δεσμευτεί από την ΕΕ πάνω από 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων και μεταρρυθμίσεων στην περιοχή, με στόχο την οικονομική σύγκλιση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ακόμη, ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντιμιτρόφ εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε όλα τα πεδία που άπτονται της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία, μέσα σε ένα πνεύμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες όμως σίγουρα εδράζονται στην πλήρη και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι το οποίο συζήτησα με τον κ Ντιμιτρόφ» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αξιολόγησε τη συνάντηση με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ως ανοιχτή, εγκάρδια και φιλική και ως μία συνάντηση που αρμόζει στο νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είπε.

«Μιλήσαμε πρωτίστως για το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων. Για μένα, αυτή η επίσκεψη είναι, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα ελληνικής υποστήριξης. Το βλέπουμε αυτό στις Βρυξέλλες, το είδαμε στη Σύνοδο Κορυφής στο Brdo της Σλοβενίας, το βλέπουμε και στις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, το βλέπουμε και στις δικές σας δηλώσεις» ανέφερε ακόμη ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος προς τον κ. Βαρβιτσιώτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κατά την επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.

Σήμερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου