Νέα ρωσική προειδοποίηση στο Κόσοβο - Επιχειρείται εκκαθάριση των Σέρβων

Νέα ρωσική προειδοποίηση στο Κόσοβο - Επιχειρείται εκκαθάριση των Σέρβων

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για τα νέα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Συγκεκριμένα το Ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για αλβανική προσπάθεια εκκαθάρισης του συγκεκριμένου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους πολίτες, ωθώντας τους στην εγκατάλειψη των περιοχών τους.

«Στις 13 Οκτωβρίου, οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου εξοπλισμένες με βαριά όπλα και υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα εισέβαλαν και πάλι σε σέρβικες περιοχές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό παραβίασε τις συμφωνίες που καταγράφηκαν με τη συμμετοχή της ΕΕ πριν από μερικές εβδομάδες, όταν αποδείχθηκε ελάχιστα δυνατό να αποτραπεί μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας που είχε αρχικά προκληθεί από την Πρίστινα. Αυτή τη φορά υπήρξαν δεκάδες θύματα και ένας Σέρβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα από πυροβολισμό.

Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες μιας επιδεικτικής απροθυμίας εκ μέρους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταλείψουν τα επιθετικά τους σχέδια που στοχεύουν στην εκκαθάριση αυτού του εδάφους από μη Αλβανούς κατοίκους δημιουργώντας τους αφόρητες συνθήκες ύπαρξης. Είναι σαφές ότι η ριζοσπαστική «κυβέρνηση» με επικεφαλής τον Αλμπίν Κούρτι δεν αισθάνεται δεσμευμένη από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις και αγνοεί ανοιχτά ακόμη και εκείνους στη Δύση που συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για τη διεθνή νομιμοποίηση της παράνομης μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Καταδικάζουμε αποφασιστικά τις υπερβολές που έχουν δημιουργηθεί από τους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι αισθάνονται την ατιμωρησία τους και χρησιμοποιούν κάθε πρόσχημα για να υποκινήσουν μια έξαρση αντισέρβικων συναισθημάτων στην τοπική κοινωνία ενόψει των δημοτικών εκλογών της 17ης Οκτωβρίου και έτσι να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε την Πρίστινα ότι η πολιτική της, σε συνδυασμό με την αόριστη αντίδραση των ξένων χορηγών της, προκαλεί αναπόφευκτα μια ολίσθηση σε μια ανοικτή σύγκρουση και καταστρέφει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση του ήδη σταματημένου διαλόγου μεταξύ των πλευρών.

Προτρέπουμε τη Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει την εντολή της σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να φέρει στο προσκήνιο τους μανιασμένους Αλβανούς ριζοσπάστες του Κοσσυφοπεδίου. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το διεθνές συγκρότημα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ είναι πλήρως υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.», αναφέρει το Ρωσικό ΥΠΕΞ στην επίσημή του ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου