Εκπρόσωποι της ελληνικής δικαιοσύνης αμφισβητούν ευθέως την εκδοχή αυτοκτονίας του Κ. Κατσίφα

Εκπρόσωποι της ελληνικής δικαιοσύνης αμφισβητούν ευθέως την εκδοχή αυτοκτονίας του Κ. Κατσίφα

Την εκδοχή αυτοκτονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που περιλαμβάνεται σε πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αργυροκάστρου, αμφισβητούν ευθέως μιλώντας στην «Κ» δικηγόροι, ιατροδικαστής και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση της υπόθεσης

Ήδη από τις 22 Απριλίου 2021 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αργυροκάστρου είχε προτείνει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Κατσίφα, με το αιτιολογικό ότι ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης δεν τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών, αλλά αυτοκτόνησε έχοντας περικυκλωθεί από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας.

Ένα μήνα αργότερα συνεδρίασε το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο πάντως αποφάσισε να απορρίψει την εισαγγελική πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την ελλιπή και ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ως νέα ημερομηνία συνεδρίασης του δικαστηρίου ορίστηκε η 13η Σεπτεμβρίου 2021. Ούτε τότε όμως εκδόθηκε απόφαση επί της πρότασης, καθώς κρίθηκε ότι η εισαγγελέας δεν είχε προσκομίσει νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου.

Η επόμενη συνεδρίαση έχει προσδιοριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου, δίχως κανείς να μπορεί να προβλέψει την έκβαση της υπόθεσης. Τα παραπάνω διευκρίνισε μιλώντας χθες στην «Κ» ο συνήγορος της οικογένειας Κατσίφα, Ευθύμιος Ναυρίδης, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετήσει τελικά την πρόταση του εισαγγελέα και προχωρήσει σε αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, η οικογένεια θα προσβάλει την απόφαση προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας τραυματίστηκε θανάσιμα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία, την 28η Οκτωβρίου 2018, στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, ο Κατσίφας άνοιξε πρώτος πυρ, πυροβολώντας με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών, καταδιώχτηκε και μετά τον εντοπισμό του και την άρνησή του να παραδοθεί, σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Οι Αρχές της γειτονικής χώρας αρνήθηκαν, αρχικά τουλάχιστον, να παραδώσουν τη σορό στην οικογένεια. Αντ' αυτού, μετέβησαν στην Αλβανία ο δικηγόρος Βέροιας και πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος συνοδευόμενος από τον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη, εκτελών χρέη τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Το μόνο που τους επετράπη ήταν να δουν τη σορό του 35χρονου για μερικά μόλις λεπτά στο νεκροτομείο Αργυροκάστρου και στον κ. Βουγιουκλάκη να την εξετάσει μόνο μακροσκοπικά, δίχως δηλαδή να προβεί σε οποιαδήποτε ιατροδικαστική ενέργεια.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, η οικογένεια θα προσφύγει, εάν χρειαστεί, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Γιοβανόπουλος χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση «εμπαιγμό» λέγοντας ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έφερε δύο διαμπερή τραύματα από πυροβόλο όπλο στην καρδιά. «Κανείς δεν αυτοκτονεί αυτοπυροβολούμενος δύο φορές στην καρδιά» δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τότε από τις αλβανικές αρχές, ο θάνατος του 35χρονου Βορειοηπειρώτη επήλθε συνεπεία τραυμάτων από πυροβόλο όπλο.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, απαντώντας χθες στις σχετικές ερωτήσεις της «Κ». Επιβεβαίωσε ότι δεν του επετράπη να εξετάσει τη σορό και πως όταν τους επετράπη να επισκεφθούν το νεκροτομείο, είχε ήδη γίνει η συρραφή των τραυμάτων. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η εικόνα της σορού δεν παρέπεμπε σε θάνατο από αυτοκτονία. Στο σώμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν υπήρχαν σημάδια από εγκαύματα που προκαλούνται από τους εξ επαφής πυροβολισμούς, ούτε όμως ο θώρακας είχε κακώσεις που θα είχαν προκληθεί εάν ο 35χρονος είχε αυτοπυροβοληθεί με ισχυρό πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ, που είχε στην κατοχή του.

Την εκδοχή περί αυτοχειρίας αποδυναμώνουν και πληροφορίες από την αστυνομία, και συγκεκριμένα το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, κλιμάκιο του οποίου είχε μεταβεί κατόπιν άνωθεν εντολής στην Αλβανία προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση. Οι δύο Ελληνες αξιωματικοί είχαν συναντήσεις με τον Ελληνα αστυνομικό σύνδεσμο, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας, αλλά και τον επικεφαλής της αλβανικής αστυνομίας, που είχε κάνει αναλυτική ενημέρωση για το επεισόδιο.

«Εκείνο που ειπώθηκε ήταν ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής και άνοιξαν πυρ κατά του Κατσίφα ευρισκόμενοι σε νόμιμη άμυνα. Ουδείς ανέφερε οτιδήποτε για αυτοκτονία» δήλωσε στην «Κ»αρμόδια αστυνομική πηγή. Πάντως, και ο Αλβανός ιατροδικαστής που είχε διενεργήσει λίγο μετά τα γεγονότα στους Βουλιαράτες τη νεκροψία – νεκροτομή στην έκθεσή του, που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, αποδίδει τον θάνατο του 35χρονου σε αυτοκτονία.

Παρέμβαση ΥΠΕΞ

Στο θέμα παρενέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι η υπόθεση παρακολουθείται από την πρεσβεία στα Τίρανα, καθώς και ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν έχει εκδώσει τελεσίδικη απόφαση. Για εν ψυχρώ δολοφονία μίλησε στην «Κ»η αδελφή του 35χρονου, Ερμιόνη Κατσίφα.

Πηγή: Γιάννης Σουλιώτης / kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου