Ολλανδικό ντοκιμαντέρ για το «ξέπλυμα του μαύρου χρήματος» στην Αλβανία (βίντεο)

Ολλανδικό ντοκιμαντέρ για το «ξέπλυμα του μαύρου χρήματος» στην Αλβανία (βίντεο)

Μια ομάδα δημοσιογράφων της τηλεόρασης L1 στην Ολλανδία δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για τις αλβανικές εγκληματικές ομάδες που δρούσαν εκεί.

«Τα χρήματα που κερδίζονται, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, τα στέλνουν στη χώρα τους», λέει ο δημοσιογράφος και αυτά επενδύονται σε πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα. Η ομάδα των Ολλανδών δημοσιογράφων ταξίδεψε στην Αλβανία και επισκέφθηκε τα Τίρανα και τη Λούσνια.

Η αλβανική αντίθεση δεν έχει ξεφύγει από το ερευνητικό τους μάτι, κάπου παλιά και ερειπωμένα κτίρια όπου ζουν άνθρωποι και σε μια άλλη χώρα ακριβές σκάλες και αυτοκίνητα και αυτά για μια χώρα με μέσο εισόδημα 300 ευρώ το μήνα.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το αλβανικό δίκτυο ναρκωτικών, το οποίο λειτουργούσε για χρόνια στο Geleen και τη γύρω περιοχή, φαίνεται ότι είναι σε θέση να «ξεπλύνει» εύκολα τα εκατομμύρια που κέρδισε στη χώρα του. Οι επενδύσεις γίνονται σε αυτοκίνητα και ακίνητα. Η δικαιοσύνη εκτιμά ότι η εγκληματική ομάδα κέρδιζε 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 3 μεγάλες φυτείες κάνναβης στο Λίμπουργκ.

Ωστόσο, ο αριθμός των φυτειών, αλλά και το κέρδος του δικτύου ναρκωτικών, ήταν πολλές φορές μεγαλύτερος. Οι πρωταγωνιστές δεν μπήκαν στον πειρασμό να δείξουν τον πλούτο τους.

Τουλάχιστον, όχι στην Ολλανδία!

Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο κύριος ύποπτος Haxhi P. (επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας) του αρέσει να οδηγεί τη Mercedes του όταν βρίσκεται στην Αλβανία. Και δεν είναι ο μόνος. Για μια χώρα με μέσο εισόδημα 300 ευρώ, υπάρχει ένας εξαιρετικός αριθμός ακριβών αυτοκινήτων στο δρόμο. Επιπλέον, η Αλβανία βλέπει από την άλλη ότι ο αριθμός των κατοίκων στη χώρα μειώνεται αντί να αυξάνεται, αλλά έχουν ξεκινήσει πολλά νέα και ακριβά έργα στον τομέα των ακινήτων.

Η πρωτεύουσα των Τιράνων, συγκεκριμένα, είναι γεμάτη από νέα κτίρια που σχεδόν δεν χρησιμοποιούνται ή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Για παράδειγμα, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες πελάτες, αλλά μόνο μερικές δεκάδες κρεβάτια πρέπει να προετοιμάζονται κάθε μέρα. Και το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου της εθνικής ομάδας χρησιμοποιείται μόνο μία ή δύο φορές το μήνα.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ερευνούν επί τόπου, η αλβανική κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε μεγάλες πρακτικές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. «Αυτοκίνητα, κτίρια, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι μέσα», λέει η δημοσιογράφος Klodiana Llalla.

«Οι εγκληματίες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τον πλούτο τους. Ξέρουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους κάνει τίποτα. «Εάν είναι απαραίτητο, δωροδοκούν στους πολιτικούς».

Η τυπική συνταγή είναι να μετακομίσετε στο εξωτερικό, συνήθως στην Ιταλία, την Αγγλία ή την Ολλανδία, και να κερδίσετε χρήματα εκεί μέσω διακίνησης ναρκωτικών.

Τα κέρδη επενδύονται στην Αλβανία

Με κάποια κανονικότητα τα «κεφάλια» του δικτύου ναρκωτικών έρχονται να επισκεφθούν τη χώρα τους. Για παράδειγμα, ο ηγέτης της εγκληματικής ομάδας «Limburg», Haxhi, ταξίδεψε στη χώρα γέννησής του έξι φορές μεταξύ του 2018 και μέχρι τη σύλληψή του τον Μάιο του 2019.

Αυτό είναι σαφές από τα δεδομένα ταξιδιού που παρέχονται από το L1. Συνέχισε να χρησιμοποιεί διαφορετικές διαδρομές ταξιδιού.

Ο Gent Ibraimi, επικεφαλής της δικαιοσύνης στην Αλβανία, λέει ότι υπάρχει πραγματικά ένα σύστημα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Και αυτό το σύστημα λειτουργεί.

«Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις χρήματα στην Ολλανδία και να χτίσεις μια μεγάλη εγκατάσταση εδώ», λέει ο Ibrahimi. «Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό φαίνεται να συμβαίνει», προσθέτει.

Στις 12 Μαΐου, οι ύποπτοι για την υπόθεση ναρκωτικών στο Λίμπουργκ αναμένεται να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου