Η Αλβανία στις χώρες με την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή (έρευνα)

Η Αλβανία στις χώρες με την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή (έρευνα)

Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο είναι οι δύο χώρες που διαθέτουν την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά, στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πίνακες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Στατιστικών, Eurostat.

Στο τέλος του 2019, όταν σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την Αλβανία, μια κιλοβατώρα ενέργειας στο Μαυροβούνιο κόστισε 0,085 ευρώ και στην Αλβανία, 0,078 ευρώ (χωρίς φόρους).

Η ενέργεια για τα νοικοκυριά είναι η φθηνότερη στο Κοσσυφοπέδιο, με 0,053 ευρώ / kvh. Ακολουθούν η Σερβία (0,055 ευρώ), η τα Σκόπια (0,067 ευρώ) και η Βοσνία -Ερζεγοβίνη (0,073 ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά (χωρίς φόρους) για την Αλβανία αυξήθηκαν κατά περίπου 15% έως το τέλος του 2019. Τους πρώτους 6 μήνες του 2015, η μέση τιμή ήταν 0,0676 ευρώ ανά κιλοβατώρα και το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έφτασε τα 0,0778 ευρώ.

Στην Ευρώπη, η φθηνότερη χώρα είναι η Ουκρανία (0,041 ευρώ / kvh), η Γεωργία (0,052) και η τρίτη φθηνότερη είναι το Κοσσυφοπέδιο.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατά μέσο όρο, οι οικιακοί καταναλωτές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27 χώρες) πληρώνουν ενέργεια 0,128 ευρώ / kvh (1,6 φορές περισσότερο από την Αλβανία και 2,4 φορές περισσότερο από το Κοσσυφοπέδιο). Η ενέργεια είναι ακριβότερη στην Ιρλανδία (0,213) και φθηνότερη στη Βουλγαρία (0,8 ευρώ / kvh) έως το τέλος του 2019.

Συνεχίζοντας η Eurostat, αναφέρει πως η τιμή της ενέργειας στην ΕΕ-27 εξαρτάται από μια σειρά διαφορετικών συνθηκών προσφοράς και ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής κατάστασης, του εθνικού ενεργειακού μείγματος, της διαφοροποίησης των εισαγωγών, του κόστους του δικτύου, του κόστους προστασίας του περιβάλλοντος, των σοβαρών περιβαλλοντικών συνθηκών. επιπέδων ειδικών φόρων κατανάλωσης και φορολογίας

Ενεργειακή κρίση

Όλη η Ευρώπη έχει εισέλθει σε βαθιά ενεργειακή κρίση λόγω των περιορισμένων πόρων παραγωγής και της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης μετά την πανδημία. Οι κρύοι χειμώνες στην Ευρώπη και την Ασία οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία αύξησε τη ζήτηση και οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι μείωσαν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί, προσθέτοντας φόβους για πιθανή χειμερινή κρίση καυσίμων και θέτοντας επίσης σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σχεδόν 10 φορές υψηλότερες από το επίπεδό τους στην αρχή του έτους. Έπεσαν ξανά αφού ο Πούτιν σήμανε ότι η Gazprom θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες.

Ακόμη και το ρεύμα έχει γίνει ακριβότερο στην Ευρώπη. Στο Χρηματιστήριο της Ουγγαρίας, από την οποία η Αλβανία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια, η τιμή έχει φτάσει περίπου τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από περίπου 50-60 ευρώ ανά μεγαβατώρα τους πρώτους μήνες του έτους.

Η αλβανική κυβέρνηση κήρυξε έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού την Παρασκευή (8 Οκτωβρίου) έως τις 15 Απριλίου 2022, αναστέλλοντας τα επενδυτικά σχέδια τριών δημόσιων επιχειρήσεων, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρέχει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για τις εισαγωγές.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση τιμής για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τον Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα παράσχει υποστήριξη 100 εκατομμυρίων λεκ φέτος και 100 εκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος ώστε να εγγυηθεί την αδιάλειπτη ασφάλιση με ενέργεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου