Η κατακόμβη του Ελμπασάν στις όχθες του Γενούσου

Η κατακόμβη του Ελμπασάν στις όχθες του Γενούσου

Μια πρωτοχριστιανική εκκλησία - κατακόμβη τράβηξε πρόσφατα επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και βρίσκεται στο Ελμπασάν της Αλβανίας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο ναός μπορεί να είναι μοναδικός στο είδος του, όχι μόνο σε αυτήν την πόλη, αλλά και σε όλη την αλβανική επικράτεια.

Η εκκλησία βρίσκεται εντός του Κάστρου στο Ελμπασάν που ονομάζεται Εκκλησία του Αγίου Κοσμά, η οποία λειτούργησε για αιώνες για τους πιστούς ακόμη και σε περιόδους πολέμων, εισβολών και δικτατοριών. Αυτό φυσικά αποδεικνύει πόσο πνευματικά συνδέονται οι ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλεως με τον Θεό.

Ο ορθόδοξος ιερέας της περιοχής αναφέρει ότι οι κατακόμβες αυτού του τύπου είναι απομιμήσεις των κατακόμβων της Ιερουσαλήμ, ενώ ο συγκεκριμένος ναός φέρει ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές αξίες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως στη συνοικία του Κάστρου διέμεναν και διαμένουν πολλοί βλαχόφωνοι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής.

Επίσης είναι ήδη γνωστό ότι η πόλη του Ελμπασάν είναι η μόνη της σημερινής Αλβανίας που από κάτω έχει κατακόμβες (υπόγειες σήραγγες) και βρίσκεται στις όχθες του γνωστού Σκουμπίνη ή αλλιώς Γενούσου ποταμού.

Εκτός των παραπάνω, στην πόλη του Ελμπασάν, πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια σπουδαία ψηφιδωτά από το δάπεδο μιας μεγάλης βυζαντινής βασιλικής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου