Η Αλβανία πουλάει το ρεύμα φθηνά και το αγοράζει ακριβά

Η Αλβανία πουλάει το ρεύμα φθηνά και το αγοράζει ακριβά

Η Αλβανία είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους και παραδόξως πουλά φθηνά ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή, όταν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, και αγοράζει ακριβά όταν η χώρα έχει επειγόντως ανάγκη για ηλεκτρισμό.

Πώς θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις στην Αλβανία την κρίση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη;

"Εξαρτώνται από τη βροχή" - δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά την παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης ενός σχεδίου απάντησης στην ενεργειακή κρίση, καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι αυτό το σχέδιο δεν προβλέπει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις και χωρίς περιορισμούς στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

Παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο ενάντια στην ενεργειακή κρίση, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού 2022 και θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους που θα είναι υπέρ του Αλβανικού Οργανισμού Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (OSSHE).

Χώρα πλούσια σε υδάτινους πόρους, αλλά…

Όπως αναφέρει η DW, παρόλο που η Αλβανία είναι μια χώρα πλούσια σε υδάτινους πόρους, οι τέσσερις ισχυρότεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της Αλβανίας στον ποταμό Δρίνο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ράμα, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε όπως είπε «πουλάμε φθηνά όταν η γύρω περιοχή έχει ανάγκη για ενέργεια για να μην απορρίπτεται νερό υδροηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό ή να πλημμυρίζει τα φυτεμένα χωράφια. "Και αγοράζουμε ακριβό ρεύμα επειδή μπαίνουμε στην αγορά. Η ανάγκη για ενέργεια γίνεται ανησυχητική λόγω της ξηρασίας".

Ως λύση, ο Ράμα ανέφερε την παρουσία ενός συστήματος αποθήκευσης νερού για χρήση σε περιόδους ξηρασίας και του υδροηλεκτρικού σταθμού Skavica στον καταρράκτη του Δρίνου, για την κατασκευή του οποίου η Αλβανική Εταιρεία Ενέργειας (KESH) υπέγραψε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους τη συμφωνία με την Αμερικανική εταιρεία Bechtel. «Χτίζουμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό Skavica, για να έχουμε μια δεξαμενή συλλογής, να κρατήσουμε το πλεονάζον νερό που έχουμε σήμερα ως απόθεμα για αύριο όταν έχουμε ξηρασία».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατασκευή αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού θα καταστήσει την Αλβανία έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, αυξάνοντας την παραγωγή πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Δρίνο κατά 20 τοις εκατό και φτάνοντας τα 1350 MV. Εντυπωσιακά στοιχεία, αλλά αυτό δεν εξηγεί πώς θα λυθεί το πρόβλημα της εξάρτησης από τη βροχή, το οποίο λόγω της κλιματικής αλλαγής σίγουρα θα αυξηθεί.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση θεωρεί την ενεργειακή κρίση συνέπεια της διαφθοράς και της κακής διαχείρισης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου