Πέντε χώρες της ΕΕ θέτουν σήμερα το πρόβλημα της Πράσινης Γραμμής με την Τουρκία

Πέντε χώρες της ΕΕ θέτουν σήμερα το πρόβλημα της Πράσινης Γραμμής με την Τουρκία

Ενώπιον των 27 κρατών μελών της ΕΕ ως κοινό πρόβλημα τίθεται σήμερα το θέμα της Πράσινης Γραμμής και της ανεξέλεγκτης ροής μεταναστών από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία τέθηκε σήμερα ενώπιον των 27 κρατών μελών της ΕΕ ως κοινό πρόβλημα, όπως αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Με κοινή επιστολή την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών των πέντε χωρών εισδοχής της ΕΕ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Ισπανίας, προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ylva Johansson το ζήτημα της Πράσινης Γραμμής τίθεται ενώπιον του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.

Όπως μεταδίδει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, οι πέντε υπουργοί τονίζουν στις προτεραιότητές τους το εξής: «Οι MED 5 θεωρούν ότι ζητήματα που απαιτούν νομοθετικές αλλαγές για εφαρμογή εντός της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο. Από αυτή την άποψη, μπορούν να επιτευχθούν απτά και γρήγορα αποτελέσματα. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο, μπορεί (και πρέπει) να επιτευχθεί πρόοδος, ιδιαίτερα στους τομείς της εξωτερικής διάστασης, στην ενίσχυση των επιστροφών και στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Παρομοίως, η εισροή μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Πράσινης Γραμμής, θα πρέπει να τύχει ανάλογης διαχείρισης, παρόλο που η Πράσινη Γραμμή δεν αποτελεί σύνορο».

Όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι στην κοινή επιστολή των MED 5 η «τρύπα» της Πράσινης Γραμμής παρουσιάζεται ως κοινό πρόβλημα της ΕΕ και τίθεται ως μέρος των προτεραιοτήτων ενόψει της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Νουρής είχε θέσει επιτακτικά το θέμα στην Ylva Johansson κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα, με την Ευρωπαία Επίτροπο να αναγνωρίζει το πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου