Ο Βαρχέλι ζητά την απτή προοπτική στην διεύρυνση της ΕΕ

Ο Βαρχέλι ζητά την απτή προοπτική στην διεύρυνση της ΕΕ

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Όλιβερ Βαρχέλι, επανέλαβε τη θέση του στη Σύνοδο Κορυφής της Σλοβενίας χθες Τετάρτη ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθιστώντας απτή την προοπτική διεύρυνσης.

«Οι ηγέτες μας όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν, αλλά θα καταστήσουν επίσης σαφές ότι είμαστε προσηλωμένοι στην πλήρη ένταξη και ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και τις σωστές αποφάσεις, που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Βαρχέλι.

Μεταξύ των υποσχέσεων ανέφερε τη διεξαγωγή της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την Αλβανία καθώς και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο.

«Πρέπει λοιπόν να πραγματοποιήσουμε την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, να ανοίξουμε κεφάλαια με τη Σερβία, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανακήρυξης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ως υποψήφιας χώρας και να εγκρίνουμε την απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο», είπε.

Μετά από συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για επέκταση του μπλοκ με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προσφέροντας συνεργασία στην περιοχή, αλλά χωρίς προθεσμίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου