Ο Ράμα επιμένει πως η ΕΕ είναι «όμηρος του εθνικισμού» και δεν ελπίζει στην διεύρυνση

Ο Ράμα επιμένει πως η ΕΕ είναι «όμηρος του εθνικισμού» και δεν ελπίζει στην διεύρυνση

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "El Pais" ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες από την σημερινή Σύνοδο Κορυφής στη Σλοβενίας, καθώς η τελευταία έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα.

«Μάθαμε τον δύσκολο τρόπο να μην περιμένουμε τίποτα, επειδή είδαμε ότι η Ευρώπη δεν είναι σε πολύ καλή στιγμή, με πολλά εσωτερικά προβλήματα και η διεύρυνση δεν αναμένεται με ενθουσιασμό», είπε ο Ράμα.

Ακόμη εξέφρασε την δυσπιστία που εξέλαβε από τις υποσχέσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Τίρανα.

Ο Ράμα είπε ότι εδώ και χρόνια η Αλβανία άκουγε υποσχέσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«... άλλο η Επιτροπή, άλλο το Συμβούλιο, άλλο τα ωραία λόγια, άλλο τα γεγονότα ...».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλύτερα να μην προσεγγίσουν την ένταξη με προσδοκίες καθώς μετά θα νιώθουν την ντροπή της απόρριψης.

Επίσης για μια ακόμη φορά, ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη είναι «η επιλογή και η θρησκεία μας», ωστόσο δεν θέλει να χάσει την ενέργειά του ασχολούμενος με ο θέμα, καθώς τα πράγμα εξαρτώνται από τις Βρυξέλλες.

Τέλος ο Αλβανός πρωθυπουργός, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη των διαπραγματεύσεων λόγω του βουλγαρικού βέτο προς τα Σκόπια, το οποίο επηρεάζει επίσης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι μέσα της «έχει παραμείνει όμηρος των εθνικισμών».

Ο Ράμα συνεχίζει να εμφανίζεται ενώπιον της Ευρώπης με το προφίλ του φιλελεύθερου και χαρισματικού ηγέτη, ενώ στο εσωτερικό της Αλβανίας, ο εθνικισμός αποτελεί το βασικό «προϊόν» μιας κοινωνίας που μαστίζεται από την διαφθορά, την εγκληματικότητα, την μετανάστευση και την φτώχεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου