Η ΕΕ ετοιμάζεται να επενδύσει 30 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια

Η ΕΕ ετοιμάζεται να επενδύσει 30 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπάθησε να καθησυχάσει σήμερα τους έξι συμμάχους των Βαλκανίων λέγοντας ότι βρίσκονται εντός της «ευρωπαϊκής οικογένειας» και ότι μια μέρα θα ενταχθούν στο μπλοκ.

«Το μήνυμα είναι ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε μια ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής με τους Βαλκανικούς ηγέτες στη Σλοβενία.

Η δήλωσή της ήρθε μετά από αναφορές την περασμένη εβδομάδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν ήταν πεπεισμένα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, 18 χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, όταν αυτή η προοπτική δόθηκε για πρώτη φορά.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας) Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον «αποκλεισμό που κάνει η Βουλγαρία στις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας», απόφαση που εμποδίζει την έναρξη συνομιλιών και για την Αλβανία.

«Πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές στη Βουλγαρία, αλλά δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με το γεγονός ότι η έναρξη των συνομιλιών ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ακόμα μπλοκαρισμένη. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκλειδωθούν το συντομότερο δυνατό. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, με μεγάλη ελπίδα, μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό, +τι μπορούμε για να συμβεί αυτό», είπε ο Ολλανδός ηγέτης.

Από πλευράς του ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς υιοθέτησε μια σχεδόν πανομοιότυπη στάση, αλλά είχε διαφορετική άποψη, λέγοντας ότι εάν η ΕΕ δεν προσφέρει μια σοβαρή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε άλλες υπερδυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία ή ακόμη και η Τουρκία θα επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Όσον αφορά τον Γάλλος πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φάνηκε να ανησυχεί περισσότερο για το κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό σχέδιο, το οποίο άφησε τους Ευρωπαίους ηγέτες διχασμένους. Είπε στους δημοσιογράφους την προηγούμενη μέρα ότι η συμμαχία πρέπει να κάνει περισσότερα για να διαχειριστεί τις κρίσεις στα σύνορά της και επίσης θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά της.

Επίσης ο Μακρόν μαζί με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να μεσολαβήσει σε συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και του Σέρβου προέδρου Αλαξάνταρ Βούτσιτς, μετά την κρίση που προήλθε από την αμοιβαιότητα των πινακίδων κυκλοφορίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο τέλος της διάσκεψης, οι χώρες της περιοχής αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία κοινής περιφερειακής αγοράς, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, μετά την οποία η ΕΕ θα επενδύσει 30 δισεκατομμύρια Ευρώ μεταξύ της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων, της Σερβία και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου