Αλβανός πολιτικός στη λίστα ονομάτων των «Pandora Papers»

Αλβανός πολιτικός στη λίστα ονομάτων των «Pandora Papers»

Η Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας (SPAK) άρχισε να επαληθεύει τις πληροφορίες των «Pandora Papers» σχετικά με τους λογαριασμούς υπεράκτιων λογαριασμών 330 δημοσίων υπαλλήλων από όλο τον κόσμο, η οποία συμπεριλαμβάνει επίσης και έναν Αλβανό πολιτικό.

Πηγές για το Euronews Albania αναφέρουν ότι η SPAK θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει έρευνα για αυτό το θέμα μόνο αφού πρώτα αξιολογήσει και επαληθεύσει τα μυστικά δεδομένα.

Το BIRN διαπίστωσε ότι η Βοσνιακή κατασκευαστική εταιρεία της γραμμής διασύνδεσης Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου έχει πληρώσει 3,2 εκατομμύρια ευρώ σε μια Αλβανική εταιρεία συμβούλων που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η διαρροή μυστικών εγγράφων που αποκάλυψαν τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων από όλο τον κόσμο, ήταν είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου από το βράδυ της Κυριακής.

Τι είναι τα "Pandora Papers"

Τα "Pandora Papers" αφορούν τα εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν καθώς και την μεγαλύτερη δημοσιογραφική συνεργασία στην ιστορία που έχει αποκαλύψει οικονομικά μυστικά 35 σημερινών και πρώην παγκόσμιων ηγετών, περισσότερων από 330 πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων σε 91 χώρες και μέρη, καθώς και μια παγκόσμια σειρά φυγάδων, απατεώνων και δολοφόνων.

Τα συγκεκριμένα μυστικά έγγραφα εκθέτουν υπεράκτιες συναλλαγές του βασιλιά της Ιορδανίας, των προέδρων της Ουκρανίας, της Κένυας και του Ισημερινού, του πρωθυπουργού της Τσεχικής Δημοκρατίας και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Οι φάκελοι περιγράφουν επίσης τις οικονομικές δραστηριότητες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και περισσότερων από 130 δισεκατομμυριούχων από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και άλλες χώρες.

Τα αρχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι πολλοί από τους ισχυρούς παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τερματιστεί το υπεράκτιο σύστημα αντ' αυτού επωφελούνται από αυτό - αποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία σε κρυφές εταιρείες και καταπιστεύματα, ενώ οι κυβερνήσεις τους κάνουν λίγα για να επιβραδύνουν μια παγκόσμια ροή παράνομων χρημάτων που εμπλουτίζει τους εγκληματίες και ταλανίζει τους φτωχούς στα έθνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου