Έκθεση καταπέλτης για την Αλβανία - Η αλβανική μαφία ελέγχει το κράτος

04/10/21, 20:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η τελευταία έκθεση του Global Initiative Network σχετικά με τον δείκτη εγκληματικότητας και διαφθοράς πλήττει σκληρά την Αλβανία, η οποία αποτελεί την βασική χώρα διέλευσης ηρωίνης και κοκαΐνης που διακινείται από την Λατινική Αμερική.

Η αλβανική μαφία ελέγχει το κράτος, ανησυχητική έκθεση για εξαγορά ψήφων και για δημόσιες προσφορές

Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες έχουν εξουσιοδοτηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαφθείρουν εύκολα τους κορυφαίους ηγέτες της Αλβανικής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Επίσης οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες έχουν μια ρεαλιστική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας κάθε ευκαιρία για κέρδος. Είναι πολύ βίαιες, αλλά συνεργάζονται καλά με διεφθαρμένους αστυνομικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, καθώς και με ξένους παράγοντες, ειδικά τη μαφία της Σικελίας, καθώς και με τουρκικές εγκληματικές ομάδες.

Επιπλέον, η έκθεση του Global Initiative Network υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία έχουν επιρροή στην πολιτική αγοράζοντας ψήφους και προσανατολίζοντας τις εκλογές, ενώ η πολιτική και η αστυνομία τους προσφέρουν προστασία, ακόμη και θέσεις στη δημόσια διοίκηση.

Ομάδες μαφίας συνεργάζονται με πολιτικούς, αγοράζουν ψήφους και διεξάγουν δημόσιους διαγωνισμούς

«Οι αλβανικές ομάδες συνεργάζονται με πολιτικούς παράγοντες στη χώρα και είναι σε θέση να επηρεάσουν τις εκλογές προσανατολίζοντας τις ψήφους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», επισημαίνει η έκθεση.

Ακόμη, όσοι εμπλέκονται στο κράτος εμφανίζονται έντονα στο εγκληματικό τοπίο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη εγκληματικών ομάδων έχουν διοριστεί σε πολιτικές θέσεις σε διάφορα επίπεδα μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Τα εγκληματικά δίκτυα είναι βαθιά εδραιωμένα σε δομές τοπικού και περιφερειακού επιπέδου, συνεργάζονται με την αστυνομία και έχουν πολιτική προστασία.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι αλβανικές εγκληματικές ομάδες κατάφεραν να κυριαρχήσουν στη διεθνή αγορά σκληρών ναρκωτικών, ήδη ανταγωνιζόμενες τις ευρωπαϊκές εγκληματικές ομάδες.

Η Αλβανία είναι βασική χώρα διέλευσης ηρωίνης και κοκαΐνης που διακινείται από την Λατινική Αμερική. Οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στις αγορές ηρωίνης και κοκαΐνης στην Ευρώπη. Ομάδες τύπου μαφίας έχουν δημιουργήσει ενώσεις με καρτέλ της Νότιας Αμερικής και της Ντραγκέτα (είναι μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας που έχει την έδρα της στην Καλαβρία της Ιταλίας), επιτρέποντάς τους να εισάγουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής.

Η έκθεση δείχνει ακόμη ότι το κράτος έχει εγκλωβιστεί στο έγκλημα, όπου οι εγκληματικές οργανώσεις όχι μόνο δεν καταπολεμούνται από τα ιδρύματα, αλλά επωφελούνται από δημόσιους διαγωνισμούς.

Η κατάληψη του κράτους από το οργανωμένο έγκλημα, μείωσε την ικανότητά του να καταπολεμήσει το ίδιο. Συνολικά, η Αλβανία διαθέτει αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του νομικού πλαισίου συχνά αποτυγχάνει.

Τέλος η έκθεση θίγει πολλά άλλα θέματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος σε διάφορους τομείς της οικονομίας, καθώς και η μετατροπή της Αλβανίας σε χώρα διέλευσης για παράνομους μετανάστες που επιδιώκουν να πάνε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: