Υποσχέσεις της ΕΕ σε Τίρανα και Σκόπια

Υποσχέσεις της ΕΕ σε Τίρανα και Σκόπια

Τριήμερη περιοδεία στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. ξεκίνησε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με πρώτους σταθμούς τα Τίρανα και τα Σκόπια. Η πρωτοβουλία της εκδηλώνεται ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου, ενώ δεν έχουν αρθεί οι αντιρρήσεις αρκετών χωρών-μελών της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ισχυρότερες, για το επόμενο στάδιο της διεύρυνσης.

Στα Τίρανα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, με τον οποίο εγκαινίασε σχολείο που φτιάχτηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό του 2019. «Το μέλλον της Αλβανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση… Η Αλβανία έχει ξεκάθαρα ανταποκριθεί σε ό,τι της ζητούσαμε και τώρα είναι η ώρα να ανταποκριθούμε κι εμείς στις προσδοκίες της», δήλωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα κάνει το παν για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να μεταβεί στα Σκόπια και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Πριν από 18 χρόνια

Η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων άνοιξε πριν από 18 χρόνια, όταν η Ε.Ε. εξέφρασε «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική» των έξι χωρών (Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κόσοβο). Ωστόσο, ορισμένες αρνητικές εμπειρίες από τον τρόπο που προετοιμάστηκε η προς ανατολάς διεύρυνση της Ενωσης, η όξυνση του μεταναστευτικού και τα εγγενή προβλήματα χωρών των Δυτικών Βαλκανίων απομάκρυναν αυτή την προοπτική. Ορισμένες από τις πλούσιες χώρες της Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία θέτουν ισχυρές αντιρρήσεις σε μια νέα εσπευσμένη διεύρυνση.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται τέσσερις διπλωμάτες και ένα εσωτερικό ντοκουμέντο της Ενωσης, μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε αβέβαιο ακόμη και αν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στη σύνοδο κορυφής της 6ης Οκτωβρίου, καθώς δύο γύροι διαβουλεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των χωρών-μελών δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις υφιστάμενες διαφορές.

Το πιο άμεσο πρόβλημα τίθεται από τη Βουλγαρία, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και δεν προτίθεται να άρει το βέτο της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν δεν λυθούν οι υφιστάμενες διαφορές με τα Σκόπια σε θέματα γλώσσας, ιστορίας και εθνικής ταυτότητας. Το βουλγαρικό βέτο συμπαρασύρει και την υποψηφιότητα της Αλβανίας, μια και οι δύο χώρες «πάνε πακέτο» στην ενταξιακή διαδικασία της Ε.Ε.

Πιέσεις για διεύρυνση

Οι χώρες-μέλη της Ενωσης που πιέζουν για την προώθηση της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια (Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Βαλτικές Δημοκρατίες) επικρίνουν τη Γερμανία και τη Γαλλία, εκτιμώντας ότι δεν ασκούν την πίεση που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να ασκήσουν στη Βουλγαρία ώστε να άρει το βέτο της. Η απογοήτευση με την καθήλωση της διεύρυνσης σε νεκρό σημείο είναι πιο έντονη στη Σερβία, τη μόνη, κατά γενική ομολογία, χώρα από τις έξι υποψήφιες που ήδη εκπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τα ενταξιακά κριτήρια.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου