Ευρωπαϊκό βλέπει το μέλλον των Σκοπίων η Φον ντερ Λάινεν

Ευρωπαϊκό βλέπει το μέλλον των Σκοπίων η Φον ντερ Λάινεν

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην χώρα.

Σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, ο Ζόραν Ζάεφ υποδέχτηκε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενη από την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Σκόπια πρέσβη Ντάβιντ Γκιρ, μετά την οποία πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για τις ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νικόλα Ντιμίτροφ, τον Υπουργού Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι και της Υπουργού Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Νεανικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Σκόπια, το οποίο έχει ανακαινιστεί με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εξέτασαν την έκθεση για τα οφέλη της Εγγύησης για τη Νεολαία, ένα έργο που υλοποιείται στα Σκόπια ως τη μόνη χώρα εκτός της ΕΕ και η οποία κάλυψε 60.000 νέους προκειμένου να μειωθεί η ανεργία σε αυτόν τον πληθυσμό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την παράδοση της πρώτης δόσης 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, από τα συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ, για δημοσιονομική στήριξη της χώρας για πολιτικές εκπαίδευσης και απασχόλησης των νέων.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της ατζέντας της μονοήμερης επίσκεψης της Προέδρου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Ζάεφ τόνισε ότι η χώρα του παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πορεία της ΕΕ.

«Έχουμε κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και μεταρρυθμίσεις και θα κάνουμε τα πρόσθετα αποδεκτά για να ξεμπλοκάρει η διεύρυνση της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εφαρμόσουν τη δήλωση Brdo-Kranj της σλοβενικής προεδρίας ότι παραμένουν προσηλωμένα στη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου επαίνεσε τις προσπάθειες των Σκοοιβν για μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ.

«Έχετε κάνει τεράστια πρόοδο και έχετε πάρει θαρραλέες αποφάσεις. Παραδώσατε και τώρα η ΕΕ πρέπει να παραδώσει. Το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερή σε αυτή τη δέσμευση», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου