Ο Ράμα «επιτίθεται» στους Σέρβους από το Κόσοβο

Ο Ράμα «επιτίθεται» στους Σέρβους από το Κόσοβο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κοσσυφοπέδιο με τον ομόλογό του Αλμπίν Κούρτι, ότι οι «θεατρικοί» στρατιωτικοί ελιγμοί της Σερβίας στα σύνορα με το κυρίαρχο κράτος του Κοσσυφοπεδίου δεν προστατεύουν στην πραγματικότητα τους Σέρβους πολίτες στα βόρεια του νέου κράτους, οι οποίοι ζουν χωρίς να απειλούνται από κανέναν.

Αρχικά, ο Ράμα είπε ότι «Είμαι πολύ χαρούμενος που επισκέπτομαι την Πρίστινα αμέσως μετά το τέλος της 76ης συνόδου της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου το ζήτημα της τελικής αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ήταν μία από τις προτεραιότητες της επίσκεψής μας στη Νέα Υόρκη και παραμένει.

Επίσης, μία από τις προτεραιότητες της Αλβανίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι ακριβώς η προώθηση της αναγνώρισης από όλη τη μη αναστρέψιμη πραγματικότητα του Κοσσυφοπεδίου, ως φυσικό και τυπικό συμπέρασμα του κεφαλαίου διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας» είπε ο Ράμα.

«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι αντί για συγκεκριμένη πρόοδο διαλόγου και αμοιβαίας αναγνώρισης και τελικής απελευθέρωσης από το παρελθόν, σήμερα είμαστε μάρτυρες των θεατρικών στρατιωτικών ελιγμών της Σερβίας στα σύνορα με το κυρίαρχο κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Αυτοί οι ελιγμοί δεν προστατεύουν στην πραγματικότητα τους Σέρβους πολίτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως ισχυρίζεται η επίσημη ηγεσία του Βελιγραδίου, ακόμη και ορισμένα φαντάσματα ηττημένων στρατηγών στο πεδίο της μάχης πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, οι οποίοι φαίνεται να βγήκαν από τον τάφο με τους ισχυρίζονται ότι η ακεραιότητα και η ασφάλεια των Σέρβων πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο προστατεύεται», είπε ο Ράμα.

Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «οι Σέρβοι πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο ζουν χωρίς να απειλούνται από κανέναν, και πληρώνεστε ακόμη και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν τη χώρα εδώ, όπως πουθενά αλλού, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στον κόσμο.

Και δυστυχώς αυτοί οι ελιγμοί επαναφέρουν στη σκηνή τις σκιές του παρελθόντος και προωθούν τον βανδαλικό εθνικισμό των εμπρηστών των δημόσιων ιδρυμάτων που είναι ιδρύματα για να εξυπηρετούν ακριβώς εκείνους τους Σέρβους πολίτες, οι οποίοι δεν είναι θύματα κρατικής καταστολής ή διώξεων με εθνικό υπόβαθρο, αλλά είναι όμηροι στασιμότητας στο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Ράμα.

Επιπλέον τόνισε πως «η εφαρμογή της αμοιβαιότητας των προσωρινών πινακίδων κυκλοφορίας δεν είναι μόνο ένας στοιχειώδης κανόνας του νόμιμου δικαίου του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είναι επίσης μια συμφωνία που επιτεύχθηκε εγκαίρως μεταξύ των δύο αντίστοιχων κυβερνήσεων».

«Θέλω να πω εδώ σήμερα τη θέση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, την οποία θεωρώ σαφή, δίκαιη και η οποία παραμένει αμετάβλητη από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτή η σύγκρουση…Η Σερβία δεν έχει δικαίωμα να μετατρέψει τις πινακίδες κυκλοφορίας των καθημερινών οχημάτων σε μια αντιφατική καθημερινότητα όπου η μύγα κάνει το βουβάλι σαν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να έχει προειδοποιήσει για πόλεμο, όπου στην πραγματικότητα απλώς επιδιώκει την εφαρμογή μιας αμοιβαίας συμφωνίας», δήλωσε ο Ράμα.

Η ημέρα που η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο είναι αναπόφευκτη

«Είχα πολλά μηνύματα, τόσο απευθείας όσο και μέσω κοινωνικών δικτύων αυτές τις μέρες, λόγω της κατάστασης που δημιούργησε το Κοσσυφοπέδιο, όπου παρά την ποικιλία των τόνων και των χρωμάτων η ουσία ήταν μία. Τώρα είστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν "Ανοιχτά Βαλκάνια" με τη Σερβία; "Η απάντησή μου είναι ότι τώρα είμαι ακόμη πιο πεπεισμένος από ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι ο κοινός μας δρόμος για το κοινό μας καλό», είπε Αλβανός πρωθυπουργός.

Για μια ακόμη φορά «ηγέτης» της Αλβανίας προσπαθεί να δώσει μαθήματα πατριωτισμού προς εσωτερική κατανάλωση τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κόσοβο και ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοιχτό το θέμα των «Ανοιχτών Βαλκανίων» που φυσικά έχει λάβει και την «ευλογία» των Σόρος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου