Αντίδραση Ζάεφ στην αποκάλυψη για απόπειρα δολοφονίας του

Αντίδραση Ζάεφ στην αποκάλυψη για απόπειρα δολοφονίας του

Ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας για την απόπειρα δολοφονίας τους το 2018.

«Δεν θα σχολιάσω τέτοιες πληροφορίες ή ισχυρισμούς. Όποτε υπήρχαν προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν τη δουλειά τους εξαιρετικά επαγγελματικά και με επιτυχία. Δεν έχω κανένα επιπλέον σχόλιο για το θέμα», αναφέρει σε δήλωση του ο Ζάεφ μετά από επικοινωνία με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο.

Το δημοσίευμα:

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση στη χώρα αυτή απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το καλοκαίρι του 2018, και πριν το κοινοβούλιο ψηφίσει την αλλαγή του Συντάγματος με 80 ψήφους.

Αυτό αποκάλυψε στα ελληνικά ΜΜΕ «η Βραδινή» με πηγή από τον «βαθύ πυρήνα» του τότε Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα άτυπος σύνδεσμος με τις μυστικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Άμυνας και ο οποίος έπαιζε σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με την πηγή, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας με 69 ψήφους στις 20 Ιουνίου (η συμφωνία υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου στο χωριό Ψαράδες της Φλώρινας στις Πρέσπες), η πολιτική ένταση έφτασε στο αποκορύφωμά της στη χώρα. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, με επικεφαλής τον Mickovski (που αντικατέστησε τον Gruevski αλλά θεωρούνταν τότε κολλητός), πόλωσε το κλίμα σε επικίνδυνο επίπεδο σε μια χώρα όπου οι απόπειρες δολοφονίας δεν ήταν άγνωστες.

Ισχυροί Μακεδονικοί οργανισμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά χρηματοδότησαν τις αντιδράσεις στα Σκόπια και παρείχαν κεφάλαια για την «εξασφάλιση» ψήφων.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει εντατική κινητοποίηση κατά του Ζάεφ στη Μακεδονία. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πίστευαν ότι "οι δυνάμεις που έχουν συμφέρον να μην υπογράψουν τη συμφωνία θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν το Κοινοβούλιο να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας", αλλά δεν γνώριζαν το βάθος αυτής της αντίστασης. Λίγο αργότερα, Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από την Αθήνα.

Οι Αμερικανοί διέκοψαν τις συνομιλίες των ηγετών του κύκλου του Nikola Gruevski στην Ουγγαρία, η οποία τεκμηριώνει την κινητοποίηση γύρω από την προσπάθεια αποτροπής της αλλαγής του Συντάγματος, καθώς και εκείνων με τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών οργανώσεων. Η προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από ορισμένους ξένους οργανισμούς και σχεδιάστηκε από αξιωματικούς πληροφοριών από τρίτες χώρες, οι οποίοι εμφανίζονται στη Μακεδονία είτε ως εμπορικοί πράκτορες είτε ως διευθυντές μέσων ενημέρωσης.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώνουν το Υπουργείο Εξωτερικών ότι «επίκειται επιθετική ενέργεια εναντίον του Zoran Zaev», χωρίς στοιχεία που θα οδηγούσαν σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

– Οι Αμερικανοί λαμβάνουν διακριτική προστασία του πρωθυπουργού των Σκοπίων και στέλνουν μηνύματα σε ξένες πρεσβείες και στο VMRO-DPMNE ότι «γνωρίζουν». Εκείνους τους μήνες, ο Zaev είχε την ίδια προστασία με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που ήταν προφανές ακόμη και στους αδαείς, και που αποθάρρυνε κάθε σκέψη επιθετικής ενέργειας, γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η εκτίμηση της πηγής που μετέφερε τις πληροφορίες στη "Βραδινή" είναι ότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε η αλλαγή του Συντάγματος, υπήρξε μια υπόγεια διαβούλευση των ΗΠΑ με τους διωκόμενους και κατηγορούμενους Nikola Gruevski και την πρεσβεία μιας ισχυρής χώρας, όπου ειπώθηκε ότι θα λογοδοτήσουν για κάθε «ατύχημα» του Zaev. Αλλά ακόμα και σήμερα, η προστασία του Zaev είναι ένδειξη του φόβου του πρωθυπουργού, ο οποίος θυμάται την τύχη του Gligorov, που γλίτωσε ως εκ θαύματος το θάνατο το 1995.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου