Η ΕΕ ενέκρινε το αλβανικό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19

Η ΕΕ ενέκρινε το αλβανικό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού για την Αλβανία και για άλλες 6 χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η απόφαση επιτρέπει στους Αλβανούς πολίτες, καθώς και σε όλους τους ξένους πολίτες που εμβολιάστηκαν στην Αλβανία, να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός των συνόρων της ΕΕ, δείχνοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού με ένα από τα εμβόλια που έχουν εμβολιαστεί στην χώρα.

Απόσπασμα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Αλβανία:

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, η Επιτροπή διενήργησε τεχνικές δοκιμές που απέδειξαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Αλβανίας σύμφωνα με ένα σύστημα —το «Albanian Covid 19 Test and Vaccine Registry» (Αλβανικό μητρώο διαγνωστικού ελέγχου και εμβολιασμού για την COVID-19)— το οποίο είναι διαλειτουργικό με το πλαίσιο εμπιστοσύνης που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και επιτρέπει την επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας των εν λόγω πιστοποιητικών. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Αλβανίας σύμφωνα με το σύστημα «Albanian Covid 19 Test and Vaccine Registry» (Αλβανικό μητρώο διαγνωστικού ελέγχου και εμβολιασμού για την COVID-19) περιέχουν τα αναγκαία δεδομένα.

Επιπλέον, η Δημοκρατία της Αλβανίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα εκδίδει διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Σε αυτά περιλαμβάνονται επί του παρόντος τα εμβόλια Comirnaty (Pfizer), Vaxzevria (AstraZeneca), CoronaVac (Sinovac), Sputnik V, Spikevax (Moderna), το εμβόλιο Janssen (Johnson) κατά της COVID-19 και Covishield (AstraZeneca).

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Αλβανίας σύμφωνα με το σύστημα «Albanian Covid 19 Test and Vaccine Registry» (Αλβανικό μητρώο διαγνωστικού ελέγχου και εμβολιασμού για την COVID-19) αντιμετωπίζονται, για τον σκοπό της διευκόλυνσης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης, ως ισοδύναμα με εκείνα που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Η Δημοκρατία της Αλβανίας συνδέεται με το πλαίσιο εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953.

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYE

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου