Ο θρασύς Τατάρ επιθυμεί την απόδοση της Κύπρου στην Τουρκία

Ο θρασύς Τατάρ επιθυμεί την απόδοση της Κύπρου στην Τουρκία

Την ώρα κατά την οποία ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αξιώνει όπως η Κύπρος μεταβιβαστεί στη διάδοχο του Οθωμανικού Κράτους, την Τουρκία, η απερχόμενη ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παρουσιάζεται αισιόδοξη…

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας, ο Τατάρ σε ομιλία του στο πλαίσιο συμποσίου στη Σμύρνη με θέμα «H Θάλασσα των Νήσων» (εννοεί το Αιγαίο) και τα προβλήματα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα», είπε ότι στην Κύπρο παίζονται παιχνίδια και υποστήριξε πως είναι εντελώς δική τους. «Ολοι γνωρίζουμε πως προσπάθησαν ύπουλα να μας πάρουν την Κύπρο από τα χέρια μας». Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με τις συμφωνίες η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή στον διάδοχο του την Τουρκική Δημοκρατία.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι μετά την εκλογή του στη θέση του «προέδρου», με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, φώναξαν με όλη τους τη δύναμη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν δίπλα δίπλα, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, και τόνισαν ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτούν την ομοσπονδία. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο μόνος στόχος της Ε/κ πλευράς είναι να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Δηλώνοντας ότι οι Ε/κ δεν κατείχαν ποτέ το νησί, ο Ερσίν Τατάρ είπε: «Οι Ε/κ δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τ/κ, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια».

Ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τέλους. «Υπάρχει τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η 'τδβκ' (ψευδοκράτος). Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία και την ύπαρξή του στον δίκαιο αγώνα του Τ/κ λαού. Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχίσει ξανά, αλλά υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974. Κανείς δεν αιμορραγεί. Επομένως, η ένοπλη παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί. Ο 'Τ/κ λαός' νοιάζεται πραγματικά για αυτό. Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τους Τ/κ και τους Ε/κ. Αυτό συμβαίνει και στις διεθνείς συμφωνίες, είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα στη δημιουργία ισορροπιών μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια πλευρά στην Κύπρο. Η παρουσία του στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί στην Κύπρο. Διαφορετικά, τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο θα παιχτούν και στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προθέσεις τους είναι ήδη ξεκάθαρες», υποστήριξε ο Τατάρ.

Την ίδια ώρα, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αποχωρεί στο τέλος Σεπτεμβρίου από τη θέση της, είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού το συντομότερο. Η κ. Σπέχαρ, η οποία θα έχει τη Δευτέρα αποχαιρετιστήρια συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είπε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που διήρκησε λίγο πέραν της μιας ώρας, πως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να δει τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ενόψει των επικείμενων ταξιδιών του, και ειδικά για να ευχαριστήσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του για όλη τη συνεργασία και τη στήριξη κατά τα τελευταία πέντε και χρόνια που ίδια ήταν στο νησί.

Επεσήμανε πως είναι πολύ εντυπωσιασμένη από τους Κύπριους, από την επιμονή τους και από την επιθυμία τους για ειρήνη. Σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό το νησί, και στις δυο πλευρές, που συνεχίζουν να εργάζονται για την ειρήνη.

«Κάποιες φορές είναι πολύ θαρραλέοι και είναι σημαντικό αυτό που κάνουν και αυτό που λένε. Θέλουν να δουν ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτό το νησί, για όλους. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν, γιατί είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε.

Υπενθύμισε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει πει πως δεν θα τα παρατήσει, και εξέφρασε την ευχή και οι Κύπριοι να μην τα παρατήσουν. «Ηταν μια θαυμάσια εμπειρία. Ο,τι και να συμβεί στο μέλλον, εύχομαι τα καλύτερα για αυτό το νησί και περιμένω την ημέρα της λύσης του Κυπριακού» είπε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα έλθει το συντομότερο.

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Στην δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του FBI...
Ο Βαγγέλης Ντούλες καταψήφισε τη νέα πρόεδρο του Α...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Τρίτη 27/09/22, 10:29

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη