Σαν σήμερα το 2001 η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης

Σαν σήμερα το 2001 η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης

Σαν σήμερα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, δύο αεροσκάφη έπεσαν επάνω στον βόρειο και τον νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και σαν αποτέλεσμα, κατέρρευσαν τα δύο κτήρια, οδηγώντας στον θάνατο περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπους.

Αναλυτικά, εκείνο το πρωί, τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο ρητός στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα εξέχον αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων στόχων.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι υποψίες έπεσαν στην Αλ Κάιντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν επισήμως ξεκινώντας τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να καθαιρέσουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την αποβολή της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και την έκδοση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αν και ο Μπιν Λάντεν αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε εμπλοκή, το 2004 ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε 2.977 θανάτους, πάνω από 25.000 τραυματισμούς και σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, εκτός από τουλάχιστον $ 10 δισεκατομμύρια ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Παραμένει η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία και το πιο θανατηφόρο περιστατικό για τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με 340 και 72 νεκρούς, αντίστοιχα. Έχουν κατασκευαστεί πολυάριθμα μνημεία, όπως το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, το Μνημείο του Πενταγώνου στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και το Εθνικό Μνημείο Πτήσης 93 στο σημείο συντριβής στην Πενσυλβάνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου