Άγιος Νικόλαος Μανχάταν - Φωταγώγηση για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Άγιος Νικόλαος Μανχάταν - Φωταγώγηση για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

«Δεν υπάρχουν θρησκείες που διδάσκουν τη βία και το θάνατο, αλλά θρησκείες που διδάσκουν την αγάπη, την αδελφοσύνη και την ειρήνη των λαών εδώ στην Αμερική, στο πιο πολυσύχναστο σημείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Σημείο Μηδέν οι Έλληνες ορθόδοξοι έκαναν ένα θαύμα με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Νικολάου».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το βράδυ της Παρασκευής στη φωταγώγηση του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Φωταγώγηση του ΙΝ Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν κατά την 20η επέτειο μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, Μανχάταν 10 Σεπτεμβρίου 2021. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ομογενείς πολιτικοί, εκπρόσωποι οργανώσεων, συγγενείς των Ελληνοαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα παρευρέθηκαν στην ιστορική εκδήλωση της φωταγώγησης του ναού, ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια.

Ο Παρθενώνας της ορθοδοξίας, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς έλαμψε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας ότι μέσα από τις στάχτες αναστήθηκε και πάλι η ζωή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε βαθιά συγκινημένος κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή ημέρα για τον ελληνισμό, την ορθοδοξία αλλά και για την ίδια την Αμερική.

«Ο μόνος ευκτήριος οίκος που υπήρχε στον τόπο που χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στο όνομα της θρησκείας, μετά από 20 χρόνια, την ημέρα της επετείου αυτής της καταστροφής βιώνει αντί θανάτου μια ανάσταση και ένα θαύμα γιατί κάθε ανάσταση είναι ένα θαύμα. Και αυτό το θαύμα είναι του Θεού, είναι του Αγίου Νικολάου. Αλλά ταυτόχρονα είναι ένα θαύμα που όπως όλα τα θαύματα ο Θεός και ο Άγιος Νικόλαος τα κάνει γιατί κάποιοι δουλεύουν σκληρά. Γιατί κάποιοι παρακάλεσαν, προσευχήθηκαν πολύ σκληρά, έκαναν θυσίες, κατέβαλαν χρήματα και έκαναν δωρεές. Είναι ο κ. Καλατράβα που έβαλε την τέχνη του, είναι οι φίλοι του Αγίου Νικολάου που έβαλαν τον κόπο τους, τα χρήματα τους αλλά και ο Αμερικανικός λαός ο οποίος προσέφερε από το υστέρημα του για να ζήσουμε αυτή τη σημαντική ημέρα.

Φωταγώγηση του ΙΝ Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν κατά την 20η επέτειο μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, Μανχάταν 10 Σεπτεμβρίου 2021. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Ο κ. Μιχάλης Ψαρός, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής και αντιπρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου δήλωσε στον «Ε.Κ»:

«Είμαι πολύ συγκινημένος αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια μόνο λέξη για να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα. Θαύμα, κάτι που είπα πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια στον Σεβασμιότατο. Και σήμερα έγινε ένα θαύμα. Αυτό που έγινε σήμερα είναι το φως που βγαίνει από το σκοτάδι, το καλό που κερδίζει το κακό, η Ανάσταση που έρχεται μετά το θάνατο. Σήμερα πρέπει να είναι η σημαντικότερη μέρα στην ιστορία της ορθόδοξης εκκλησίας στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Και όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος, εμείς εδώ χτίσαμε την δική μας Αμερικάνικη Αγία Σοφιά, τον δικό μας Αμερικανικό Παρθενώνα. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την ευθύνη που ανέλαβε να συγκεντρωθούν τα χρήματα. Σε όλους αυτούς που μας αμφισβήτησαν, σε όλους αυτούς που είπαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, που δεν είχαν την πίστη έχω να πω αυτό: Έγινε, τα καταφέραμε».

Ο Άρχων του Πατριαρχείου και ευεργέτης του ελληνικού απογευματινού σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» στο Φλάσινγκ, Στέφανος Τσερπέλης χαρακτήρισε την βραδιά της φωταγώγησης του Αγίου Νικολάου ως «το ιστορικότερο σημείο στη ζωή μου. Για την ομογένεια σημαίνει η αναγέννηση σαν το φοίνικα που γεννιέται από τη στάχτη. Είναι ιστορικότατο γεγονός, δεν επαναλαμβάνεται και πρέπει να συμβάλουμε όλοι οι Έλληνες και οι ορθόδοξοι σε αυτό το ναό που είναι σημείο αναφοράς για τους 3000 που σκοτώθηκαν εδώ. Από σήμερα θα λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός και για όλους τους λαούς της γης, όλες τις θρησκείες, για όλες τις πίστεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η διευθύντρια του απογευματινού σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» Παναγιώτα Λιλικάκη σχολίασε για την ιστορική βραδιά:

«Αυτό που συμβαίνει απόψε είναι η ελπίδα για τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό αλλά και η ενότητα. Ο ελληνισμός περίμενε την επαναλειτουργία με μεγάλη συγκίνηση και αυτή η στιγμή είναι ιστορική για όλους μας, τους απανταχού χριστιανούς».

Η Αραβέλα Σιμωτά, πρώην πολιτειακή βουλευτής στην περιφέρεια της Αστόρια και δικηγόρος θυμάται πολλές φορές να επισκέφτηκε το ναό στο παρελθόν για να προσευχηθεί πριν από κάποια δίκη. «Είμαι εδώ για να δω από κοντά την φωταγώγηση του Αγίου Νικολάου. Θυμάμαι όταν δούλευα για τον δικαστή Τσουκαλά μας έφερνε εδώ για να κάνουμε προσευχή. Και όταν είχαμε άγχος μας έλεγε να έρθουμε στην εκκλησία. Αυτή η εκκλησία συμβολίζει τον αγώνα των Ελλήνων που ήρθαν στην Αμερική και την έφτιαξαν αλλά και για τη δύναμη των Ελλήνων που όταν γκρεμίστηκε την 11η Σεπτεμβρίου που πέρασαν βουνά για να ξαναχτιστεί. Δεν ήταν εύκολο όμως εδώ είμαστε και είμαι πολύ περήφανη. Η επαναλειτουργία της σημαίνει ελπίδα για την ανθρωπότητα, για τη νεολαία μας και τους χριστιανούς».

Η Ανθούλα Κατσιματίδη η οποία έχασε τον αδελφό της την ημέρα της επίθεσης στους πύργους δήλωσε πως νιώθει ιδιαίτερα υπερήφανη για αυτή την ημέρα.

«Μετά από 20 χρόνια η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει ξαναζωντανέψει. Αυτό που νιώσαμε απόψε ήταν μια ελπίδα, μια ειρήνη, μια σιγουριά ότι ο Άγιος Νικόλαος θα ζωντανέψει και πάλι και θα είναι παρών για όλους Ελληνορθόδοξους και όχι μόνο. Να έρθουν, να πουν μια προσευχή, να νιώσουν μια ειρήνη στην ψυχή και στην καρδιά τους».

Φωταγώγηση του ΙΝ Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν κατά την 20η επέτειο μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, Μανχάταν 10 Σεπτεμβρίου 2021. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου