Προενταξιακή χρηματοδότηση ύψους 14,2 δις στην Αλβανία και σε άλλες χώρες

Προενταξιακή χρηματοδότηση ύψους 14,2 δις στην Αλβανία και σε άλλες χώρες

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομική βοήθεια για την περίοδο 2021-2027 για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ισλανδία και την Τουρκία.

Αυτή η υποστήριξη παρέχεται σε χώρες που πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις με στόχο την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δικαιούχοι κατά την περίοδο των 7 ετών είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ισλανδία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, η Σερβία και η Τουρκία.

Η κατανομή των κεφαλαίων δεν καθορίζεται, αλλά θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις των χωρών κατά τη μεταρρύθμιση, αλλά και από τις ανάγκες και τις ικανότητές τους.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της οικονομικής ανάπτυξης και του ανταγωνισμού.

Σε περίπτωση που μια χώρα παρουσιάσει οπισθοδρόμηση κατά την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τα κεφάλαια προς αυτήν μπορεί να μειωθούν και να ανακατευθυνθούν σε άλλη χώρα.

Αυτή η χρηματοδότηση από την ΕΕ προέρχεται από το μέσο προενταξιακής βοήθειας (IPA III). Το Συμβούλιο υιοθέτησε τη θέση του τον Μάρτιο του 2019 και η Προεδρία του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της ΕΕ κατέληξε σε πολιτική συμφωνία στις 2 Ιουνίου 2021.

Μετά τη σημερινή επίσημη υποστήριξη του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης και η έγκρισή του αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου