«Η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία», διαμήνυσε ο Ζάεφ

«Η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία», διαμήνυσε ο Ζάεφ

Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι η Βόρεια Μακεδονία έδωσε ό,τι απαιτούνταν από αυτήν και η Ένωση έχει πλέον ηθική υποχρέωση να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ "Alpbach", το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο σε τρία θέματα: "Εξασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης", "Χρηματοδότηση του μέλλοντος της Ευρώπης" και "Κλιματική αλλαγή", σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης και μετάδοση του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου.

Μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε στο πάνελ "Προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας" μαζί με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajcak.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Zaev τόνισε ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι η μόνη προοπτική και χωρίς εναλλακτική λύση, παρά την απογοήτευση από το βέτο της Βουλγαρίας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία γιατί καθοδηγούμαστε από ευρωπαϊκές αξίες που είναι επίσης οι αξίες μας και οι οποίες με όλες τις πολιτικές που εφαρμόζουμε επιτυγχάνουν τον εξευρωπαϊσμό και αυτό είναι το ισχυρότερο κίνητρό μας. "Ο στόχος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι η ιδιότητα του μέλους, αλλά η επίτευξη των προτύπων και η εφαρμογή αυτών των προτύπων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας", δήλωσε ο Zaev.

Το ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι πληροί όλα τα κριτήρια, πρόσθεσε ο Zaev, επιβεβαιώθηκε από την απόφαση και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Μαρτίου 2020, υποστηριζόμενη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, η οργάνωση της οποίας αποκλείστηκε αργότερα από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

«Η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση έναντι της Βόρειας Μακεδονίας. Όλες οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα έχουν εφαρμοστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους γείτονές μας επιλύσαμε ζητήματα που ήταν ανοιχτά μετά από αρκετές δεκαετίες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα ή η Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Φιλίας με τη Βουλγαρία. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο μιας λειτουργικής πολυεθνικής κοινότητας και ηγέτης της περιφερειακής συνεργασίας, και με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουμε γίνει παράγοντας σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Zaev.

Μεταξύ των ερωτήσεων του κοινού στο Φόρουμ, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια, την οποία ο Zaev τόνισε ότι δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά μια διαδικασία που επιταχύνει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή, συνδέοντας τα Δυτικά Βαλκάνια σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και συμβάλλει τεράστια στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου