Ο Ερντογάν πιέζει για την αναγνώριση του Κοσόβου και η Ελλάδα θα το προωθήσει στους διεθνείς οργανισμούς

Ο Ερντογάν πιέζει για την αναγνώριση του Κοσόβου και η Ελλάδα θα το προωθήσει στους διεθνείς οργανισμούς

«Είναι αναγκαίο να αναλυθεί γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν λέει τίποτα τυχαία, αποφάσισε να προκηρύξει εντατικοποιημένη πίεση για την αναγνώριση του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου και αυτό ρητά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Σερβίας στην Τουρκία και στην UNESCO, καθηγητής Ντάρκο Τανάσκοβιτς.

Ακόμη τόνισε ότι από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρθε στην εξουσία, η πίεση στα κράτη που δεν αναγνώρισαν το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες έχει ενισχυθεί, αναφέρει το Kosovo online.

«Η Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα. Μετά τη στασιμότητα της διαδικασίας αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου τα τελευταία χρόνια και ακόμη και την κατάργηση της αναγνώρισης ορισμένων χωρών, υποθέτω ότι η διαδικασία θα ενταθεί προς την αποκαλούμενη "τελική λύση" αυτού του ανοιχτού ζητήματος, χωρίς να σέβονται τα νόμιμα συμφέροντα των Σέρβων και της Σερβίας, ή με ελάχιστη αισθητική προσομοίωση της πραγματοποίησης αυτών των συμφερόντων», δήλωσε ο καθηγητής Τανάσκοβιτς.

Ωστόσο, ο Σέρβος διπλωμάτης δεν αναμένει μαζική ανταπόκριση στις εκκλήσεις των κοσοβάρικων λόμπι, επειδή πολλές χώρες έχουν ισχυρούς λόγους τους για τους οποίους είναι επιφυλακτικοί με τη διεθνή επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αν και αναμένει ότι η τουρκική διπλωματία θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να επεκτείνει το μέτωπο της πίεσης.

Επίσης δήλωσε ότι ήταν βολικό για τον Ερντογάν να ανακοινώσει πριν από την επίσκεψή του στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, ότι θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Μπάιντεν σε σχέση με την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης της μονομερούς κρατικότητας του Κοσσυφοπεδίου .

Θα δούμε μόνο πόση προσοχή θα δοθεί στο λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο στην πολυπληθή ατζέντα της συνάντησης του Σεπτεμβρίου μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η προσοχή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη», προειδοποίησε ο καθηγητής Τανάσκοβιτς.

Πάντως ο Σέρβος καθηγητής και διπλωμάτης, υποστηρίζει πως η Ελλάδα πιέζεται από τις ΗΠΑ ούτως ώστε να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Πάντως στην περίπτωσή μας η έντονη κίνηση της ελληνικής διπλωματικής ισχύος στα θέματα του Κοσόβου το τελευταίο διάστημα, προβάλλουν μία Ελλάδα η οποία λειτουργεί ενδοτικά στα δικά της θέμα, που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και τα δικαίως κεκτημένα της στην ίδια της την κοιτίδα.

Βορειοηπειρώτικοι κύκλοι παραξενεύονται με την στάση της Ελλάδος, ενώ κάνουν λόγο για μια ακόμη έμμεση υποχώρηση στα θέματα της Μειονότητας. Η διπλωματική ενεργοποίηση απέναντι στην προώθηση του Κοσόβου από την Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την συμπεριφορά της απέναντι στην ΕΕΜ, η οποία παρακμάζει και αργοσβήνει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου