Το State Department απαιτεί Κοινή Περιφερειακή Αγορά στα Δυτικά Βαλκάνια

Το State Department απαιτεί Κοινή Περιφερειακή Αγορά στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις συνεχείς προσπάθειες στα Δυτικά Βαλκάνια για εμβάθυνση και ενίσχυση της ολοκληρωμένης περιφερειακής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του σε αλβανικό μέσο ενημέρωσης.

Ερωτηθείς από την Αλβανική Υπηρεσία «Φωνή της Αμερικής» σχετικά με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην πρωτοβουλία "Ανοιχτά Βαλκάνια, την οποία αγκαλιάζουν η Αλβανία", η Σερβία και τα Σκόπια, αλλά όχι οι άλλες χώρες της περιοχής, ο εκπρόσωπος είπε σε δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ καλούν τους ηγέτες στην περιοχή «να προσπαθήσουμε να βρούμε ευκαιρίες για τη μείωση των εμπορικών φραγμών, την αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και την οικοδόμηση ολοκληρωμένων, δυναμικών οικονομιών στην υπηρεσία των πολιτών τους».

Η Διακήρυξη θεωρεί ότι η δημιουργία μιας Κοινής Περιφερειακής Αγοράς - μιας αγοράς που εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών - είναι «απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης».

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή με μεγάλες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, η οποία αντικατοπτρίζεται στο όραμα και στις προσπάθειες των λαών τους να δημιουργήσουν μια ευημερούσα και επιτυχημένη περιοχή, πλήρως ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε στην δήλωσή του στο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την στιγμή που οι ΗΠΑ στηρίζουν μια τέτοια απόφαση, τώρα αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η τελική στάση του Κοσόβου, το οποίο δεν θέλει να συνυπάρξει με την Σερβία.

Οι νέες αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί φαίνεται να συμβαδίζουν με τα σχέδια τον ΗΠΑ.

Όσο για την ΕΕ και την διεύρυνσή της, οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν σκοπό να προλάβουν οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής, πράγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, αναμένουμε τι αλλαγές θα φέρει στο σεβασμό των δικαιωμάτων μια τέτοια αμερικανική διεύρυνση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου