Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» προκαλούν τριγμούς στις σχέσεις Αλβανίας - Κοσόβου

Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» προκαλούν τριγμούς στις σχέσεις Αλβανίας - Κοσόβου

Τριγμούς δημιουργεί στις σχέσεις Αλβανίας – Κοσόβου η συμφωνία «Ανοιχτά Βαλκάνια» την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα, υποστηρίζει με κάθε τρόπο.

Αν και οι ΗΠΑ καλούν το Κοσσυφοπέδιο να συμμετέχει στη συγκεκριμένη συμφωνία, τα πράγματα φαίνεται να μην είναι πια τόσο ρόδινα από πλευράς της κυβέρνησης Κούρτι.

Από πλευράς του ο Ράμα ερμήνευσε την Τετάρτη την ανεπίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» (πρώην Βαλκανικό MiniShengen) ως υποστήριξη της πρωτοβουλίας των τριών κρατών.

Σχολιάζοντας στο Twitter με ειρωνικές σημειώσεις, ο Ράμα γράφει ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει το έργο αντίθετα με ό,τι λέγεται στους ανθρώπους στην Πρίστινα και τα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία ζητά «επειγόντως» την υπογραφή συμφωνιών για τη δημιουργία Κοινής Περιφερειακής Αγοράς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων στις 6 Οκτωβρίου.

Ενώ, το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για ένταξη, ο πρωθυπουργός θεωρούσε ως αίτημα για επέκταση της συνεργασίας σε όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ ακόμη αναφέρει πως κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ποιος είναι ο μελλοντικός δρόμος για την περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση στη δήλωσή της απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στο "Open Balkan", αν και ρωτήθηκε σχετικά.

Μαζί με τη γερμανική χρήση του όρου "Κοινή Αγορά", η οποία υπερβαίνει τις 4 οικονομικές ελευθερίες των Ανοιχτών Βαλκανίων, εγείρει αμφιβολίες για το αν, προς το παρόν, η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη της συμφωνίας.

Η επιμονή του Ράμα, (κατά τις επιταγές Σόρος) στην συμφωνία, φανερώνει για ακόμη μία φορά την άβουλη στάση σου απέναντι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την διακυβέρνηση της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος συμπεριφέρεται όταν εφαρμόζει τις εντολές του Ερντογάν στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου