Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» θα ενισχύσουν την διακίνηση των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή;

Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» θα ενισχύσουν την διακίνηση των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή;

Μέσω μιας ανάρτησή στου στο Twitter, ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας επί των Βαλκανίων, Χανς Βαν Ντεν Μπεργκ, φαίνεται να εκφράζει τους ενδοιασμούς του σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία «Ανοιχτά Βαλκάνια», η οποία θα «ενώσει» στην πορεία την Αλβανία, τα Σκόπια και την Σερβία.

Όπως επισημαίνει ο εν λόγω εμπειρογνώμονας, το θέμα πια είναι διφορούμενο. Από την μία η ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στις συγκεκριμένες χώρες της Βαλκανικής και από την άλλη η αύξηση της εγκληματικότητας και η άνευ ελέγχου διακίνηση των ναρκωτικών μεταξύ τους.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο το Βαλκανικό Περισκόπιο, ενώ επίσης παραθέτει και την ανάρτηση του Ολλανδού εμπειρογνώμονα:

«Τώρα που η σκόνη των εορταστικών εκδηλώσεων «Ανοιχτά Βαλκάνια» έχει καθίσει, οι πολίτες της SRB/ALB/MK αναρωτιούνται αν το κύριο αποτέλεσμα της τριμερούς συμφωνίας θα είναι η εντατικοποίηση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος ή η εντατικοποίηση της ανεξέλεγκτης μεταφοράς ναρκωτικών. Μικρή πίστη στο άνοιγμα των αγορών εργασίας».

Ειδικά η Αλβανία που έχει έντονη παράδοση στην καλλιέργεια, αλλά και την διακίνηση των ναρκωτικών, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα διστάσει να αξιοποιήσει μια επιπλέον διασυνοριακή «ελευθερία», ούτως ώστε να ενισχύσει και άλλο την εγκληματικότητα.

Ωστόσο εκείνο που μπορεί να αλλάξει μια αντίστοιχη κατάσταση, είναι μια καταλυτική παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες και υποστηρίζουν έντονα τα «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου