Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα - Δεκάδες τα μέτωπα της φωτιάς

Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα - Δεκάδες τα μέτωπα της φωτιάς

Κρίσιμες είναι οι ώρες που διανύουμε με τις μεγάλες πυρκαγιές να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και εθελοντών, καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές μέσα σε ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες που έχει προκαλέσει ο πολυήμερος καύσωνας.

Οι συνθήκες αυτές υπενθυμίζουν με δραματικό τρόπο πλέον ότι η κλιματική αλλαγή αφορά όλους μας και όχι μόνο την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με μεγάλες πυρκαγιές και αντίστοιχες ακραίες καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο (Ιταλία, Τουρκία) και σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στην Καλιφόρνια, η Γκρίνβιλ, μια πόλη περίπου 800 κατοίκων, περικυκλώθηκε από τις φλόγες και το μεγαλύτερο μέρος της καταστράφηκε ολοσχερώς παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων της που είχαν εγκαίρως απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στη Βόρεια Καλιφόρνια καθώς μαίνεται εδώ και τρεις εβδομάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων και των ακραίων συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία κτλ.) που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στην Ελλάδα, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία επιτυγχάνεται με τις οργανωμένες επιχειρήσεις εκκένωσης των πυρόπληκτων ή απειλούμενων περιοχών και τη συνδρομή του 112 και της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών, περιλαμβανομένης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εν μέσω αυτών των συνθηκών, όμως, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι ανέφικτη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και όσων συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου