Στον Δήμο Τιράνων μεταβίβασε η αλβανική κυβέρνηση τον χώρο του πρώην Εθνικού Θεάτρου

Στον Δήμο Τιράνων μεταβίβασε η αλβανική κυβέρνηση τον χώρο του πρώην Εθνικού Θεάτρου

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αλβανία, μεταβιβάστηκε η κυριότητα της γης όπου παλαιότερα ήταν κτισμένο το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων, από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο των Τιράνων.

Η εν λόγω απόφαση ορίζει ότι ο Δήμος δεν θα έχει το δικαίωμα μεταβίβασης των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης της γης σε τρίτους.

Σύμφωνα με το Euronews, διευκρινίζεται ότι η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί λόγο του ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των δαπανών για την κατασκευή του νέου Εθνικού Θεάτρου. Ακόμη Δικαιολογεί αυτή την απόφαση με το γεγονός ότι η γύρω περιοχή ανήκει ήδη στον δήμο.

Η απόφαση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο κατάργησε την απόφαση του 2020 που η οποία και μεταβίβασε την ιδιοκτησία της γης και του κτιρίου του θεάτρου στον Δήμο των Τιράνων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η αρχική μεταφορά ήταν αντισυνταγματική, δεδομένου ότι το Εθνικό Θέατρο αποτελεί μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αλβανίας και δεν μπορεί να το διαχειριστεί ο Δήμος, επαναφέροντας έτσι την κυριότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η τελευταία απόφαση μεταφέρει στη συνέχεια τη γη από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο, ώστε το έργο να συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων πριν την κατεδάφισή του από την κυβέρνηση Ράμα

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Τιράνων Έριον Βελιάι, σε επικοινωνία του με αλβανικό μέσο ενημέρωσης.

«Αποτελεί μια αντανάκλαση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κάνει σωστό το Θέατρο, αφού το παλιό θέατρο δεν υπάρχει φυσικά, είναι μόνο η γη που μεταβιβάζεται και όχι το κτήριο. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, η μεταβίβαση της περιουσίας στον Δήμο Τιράνων διορθώθηκε, γεγονός που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή του Θεάτρου. Οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εφόσον βρίσκομαι στο Τόκιο, αυτό που έχω συνειδητοποιήσει σε αυτά τα μέρη, είναι ότι τα έθνη προχωρούν όταν δεν αποκλείονται μεγάλα έργα. Το γήπεδο εδώ δεν είναι τόσο διαφορετικό απ' ότι είναι η Εθνική Αρένα (στην Αλβανία). Η διαφορά είναι ότι κάνουμε τις αλλαγές, όπως αυτές που κάναμε στα Τίρανα», δήλωσε ο Βελίαϊ.

Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει πια την αλβανική κυβέρνηση, είτε αυτό αφορά τα έργα και τις αποφάσεις στην πρωτεύουσα την Τιράνων, είτε τα μέρει όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Στα "χέρια" της βρίσκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία χρησιμοποιεί ανάλογα τις περιστάσεις και τα συμφέροντά της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου