Το 88 τοις εκατό των πολιτών στην Αλβανία δεν μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι (έρευνα)

Το 88 τοις εκατό των πολιτών στην Αλβανία δεν μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι (έρευνα)

Παρά τις διαβεβαιώσεις της αλβανικής κυβέρνησης για οικονομική βελτίωση και αλλαγή στο κοινωνικό και βοιωτικό επίπεδο των πολιτών της Αλβανίας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Αλβανικής Τράπεζας, το 88% των πολιτών στην χώρα δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι, οπότε και αρκείται μόνον στην αποταμίευση των οικονομιών του.

Οι τιμές των διαμερισμάτων σε ορισμένες περιοχές των Τιράνων φαίνεται να αγγίζουν τα 1900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με την ταχεία ανάπτυξη στην Αλβανία, να κατατάσσει τα Τίρανα μεταξύ των πιο ακριβών πρωτευουσών της περιοχής.

Όμως, όσον αφορά το εισόδημα, οι περισσότεροι Αλβανοί λένε ότι δεν μπορούν να αγοράσουν κάποιο διαμέρισμα.

Στο τελευταίο ερωτηματολόγιο της Τράπεζας της Αλβανίας, 88 στα 100 άτομα δήλωσαν ότι είναι αδύνατον να χτίσουν ένα σπίτι ή και να αγοράσουν ένα διαμέρισμα.

Η απάντηση των τυχαία επιλεγμένων ερωτηθέντων αντλείται ανάμεσα σε 4 προαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Με βάση τα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια η ευκαιρία για μεγάλες επενδύσεις έχει μειωθεί αισθητά και η αιτία έχει γίνει η πανδημία, η οποία συγκλόνισε την οικονομία με τους περιορισμούς που δημιούργησε.

Η πραγματικότητα της εξοικονόμησης και της αβεβαιότητας δεν εμφανίζεται μόνο σε μεγάλα έξοδα, αλλά και σε μικρές αγορές.

Η Τράπεζα της Αλβανίας διαπιστώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μέσω 15 ερωτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης της οικονομικής κατάστασης, της ασφάλειας στην εργασία ή της ανακαίνισης του διαμερίσματος και της αγοράς αυτοκινήτου.

Οι απαντήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δείχνουν περιορισμούς, ωστόσο σε σύγκριση με το 2020 σε ορισμένες από αυτές γίνονται αισθητά και κάποια σημάδια αισιοδοξίας.

Τιμές διαμερισμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων, Ιούνιος 2021:

Πόλη Προάστιο Κέντρο

Τίρανα 770 1900

Βελιγράδι 1400 2600

Σκόπια 900 1300

Αθήνα 1670 1700

Ποντγκόριτσα 1100 1500

Σεράγεβο 1000 1600

Πρίστινα 750 1000

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου