«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών» δήλωσε ο Μπορέλ

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών» δήλωσε ο Μπορέλ

«Η Τουρκία θα πρέπει ρητά να δεσμευτεί υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των Διεθνών Συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» και «πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε απάντησή του, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης είχε τονίσει «τη συνεχή τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μπορέλ, στην απάντησή του, «δεν παραλείπει να επισημάνει ότι στην Τουρκία δεν έχει ακόμη εδραιωθεί ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η προστασία της γλώσσας, της θρησκείας και του πολιτισμού τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα» και ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να εκφράζει τις ανησυχίες αυτές προς την τουρκική πλευρά κατά τις διμερείς επαφές των δύο πλευρών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου