Eκτεθειμένες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όλες οι τράπεζες στην Αλβανία

Eκτεθειμένες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όλες οι τράπεζες στην Αλβανία

Η Τράπεζα της Αλβανίας στην ετήσια έκθεση της Χρηματοοικονομικής Εποπτείας για το 2020 αναφέρει ότι 5 τράπεζες έχουν υψηλό κίνδυνο, ενώ 7 έχουν μεσαίο για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Όπως αναφέρει η αλβανική ιστοσελίδα shqiptarja.com, ένας από τους κύριους πυλώνες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα είναι οι τράπεζες, τα μη τραπεζικά ιδρύματα, οι οργανώσεις ταμιευτηρίου και δανείων και τα γραφεία συναλλάγματος, αλλά δυστυχώς όλα αυτά τα στοιχεία είναι ευάλωτα στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η έκθεση της Τράπεζας της Αλβανίας το 2020 για τη χρηματοοικονομική εποπτεία αναφέρει ότι όλες οι εμπορικές τράπεζες διατρέχουν κίνδυνο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 5 από τις τράπεζες έχουν υψηλό κίνδυνο, ενώ οι 7 έχουν μεσαίο, οπότε καμιά τους δεν είναι ακίνδυνη.

Τα ίδια στοιχεία αναφέρθηκαν για το 2019, οπότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν στις τράπεζες είναι: έλλειψη δεδομένων σχετικά με τον όγκο της δραστηριότητας ή έλλειψη στοιχείων για το εισόδημα των επιχειρήσεων ή έλλειψη τεκμηρίωσης σχετικά με την πηγή των κεφαλαίων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κεντρική τράπεζα διενήργησε ελέγχους σε 49 χρηματοοικονομικές οντότητες, τράπεζες, ενώσεις αποταμιεύσεων και δανείων, όπου 36 από αυτές είχαν μεσαίο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και 13 από αυτές υψηλού κινδύνου. Κανένα από τα ιδρύματα που ελέγχθηκαν δεν αξιολογήθηκε ως ακίνδυνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου