Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ «ζητά και τα ρέστα» από την ΕΕ για την αναβολή της διεύρυνσης στα Δ. Βαλκάνια

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ «ζητά και τα ρέστα» από την ΕΕ για την αναβολή της διεύρυνσης στα Δ. Βαλκάνια

Σε ένα καυστικό σχόλιο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα. Συμμετέχοντας στην επιτροπή με θέμα «Διεθνής Κοινότητα και Δυτικά Βαλκάνια: Πώς να τερματίσουμε την καραντίνα», υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία ως μέρος των διαδικασιών ολοκλήρωσης και μετασχηματισμού της χώρας.

Εκτός αυτού, συνέκρινε την καραντίνα της πανδημίας, στην οποία οδηγήθηκε ολόκληρος ο πλανήτης, με την αναποφασιστικότητα της ΕΕ ώστε να αποφασίσει την διεύρυνσή της στα Δυτικά Βαλκάνια. Ακόμη πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κόστος της απομόνωσης των Δυτικών Βαλκανίων από την ΕΕ, είναι μεγαλύτερο από εκείνο του COVID – 19.

«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία άξιζαν να λάβουν ημερομηνία για την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Παρόλο που τους υποσχέθηκε αυτή η ημερομηνία, δεν δόθηκε και δεν είναι ακόμη γνωστό πότε μπορεί να διεξαχθεί αυτό το συνέδριο. Ωστόσο, δεν είμαστε υποκινητές. Αντίθετα, υπάρχει ένα κοινό κίνητρο μεταξύ των χωρών της περιοχής μας να μην παραδοθούν στην καραντίνα της ολοκλήρωσης, αλλά να συνεργαστούν, με τον σαφή στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης στον κοινό μας χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τζάτσκα.

Η σιγουριά της Αλβανίδας ΥΠΕΞ πως η χώρα της προοδεύει και γενικά όλες οι πρόσφατες δηλώσεις της, που εκφράζουν ταυτόχρονα και την αλβανική κυβέρνηση, έρχονται σε αντίθεση με την αλβανική πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στα θέματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, η οποία αποτελεί έναν από τους 6 όρους που οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) έθεσαν ως κριτήριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με την καταπάτηση των ανθρωπίνων – μειονοτικών δικαιωμάτων, με την υφαρπαγή της γης των Ελλήνων της μειονότητας, με ανέκδοτο το πόρισμα της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις Ειδικές Δυνάμεις της Αλβανίας, με συνεχιζόμενο τον περιορισμό των Ελλήνων στην περιβόητη «μειονοτική ζώνη» του Χότζα, με ανεφάρμοστες τόσες υποσχέσεις, η Αλβανία ζητά και τα «ρέστα» από την ΕΕ.

Τα παραπάνω ζητήματα συν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εγκληματικότητας (τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα) είναι εκείνα που θα κρίνουν και την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου