«Καμία αλλαγή συνόρων στα Δ. Βαλκάνια» διαμήνυσε ο Κρίστιαν Σμιτ από το Ντουμπρόβνικ

«Καμία αλλαγή συνόρων στα Δ. Βαλκάνια» διαμήνυσε ο Κρίστιαν Σμιτ από το Ντουμπρόβνικ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κρίστιαν Σμιτ (Christian Schmidt), δήλωσε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. «Σε όσους καλλιεργούν ακόμα τη φαντασία ότι θα ήταν καλό να αλλάξουν σύνορα ή να δημιουργηθούν νέα κράτη, τους λέω ότι έχει τελειώσει», δήλωσε ο Schmidt στο 14ο Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ, σύμφωνα με το Radio Free Europe.

Επίσης κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επιλύσουν τις διαφορές και τα μεταξύ τους εμπόδια, προκειμένου να σημειώσουν μια πιο σοβαρή πρόοδο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν βλέπουμε τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, βλέπουμε ότι το εσωτερικό πρόβλημα που υπάρχει δεν είναι μεταξύ της πλειονότητας και της μειονότητας, αλλά μεταξύ των τριών συστατικών λαών της και των άλλων.

Όταν εξετάζουμε την συμφωνία του Ντέιτον από τη σημερινή προοπτική, βλέπουμε ότι ορισμένα μέρη της θα μπορούσαν να είχαν διατυπωθεί διαφορετικά, αλλά τώρα έχουμε τη Συμφωνία ως έχει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα της χώρας.

Η Συμφωνία του Ντέιτον ήταν εκείνη που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία τη δεκαετία του 1990 μεταξύ Σερβικών, Βοσνιακών και Κροατικών δυνάμεων.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Βοσνία διαμοιράστηκε σε δύο κρατικές οντότητες, την Ομοσπονδία των Μουσουλμάνων και Κροατών και τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Τον Απρίλιο, αρκετά "non papers" δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων στα Βαλκάνια, αλλά ποτέ δεν έγιναν αποδεκτά ως αληθινά.

Σε περίπτωση που εγείρονται νέα θέματα συνόρων στα Βαλκάνια, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την μη έκρηξη πολεμικών συρράξεων, τόσο μεταξύ των τωρινών βαλκανικών κρατών, όσο και σε επίπεδο μειονοτήτων στο εσωτερικό του εκάστοτε κράτους.

Η ευρωπαϊκή προοπτική και η ένταξη των συγκεκριμένων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε θέση να ισορροπήσουν την όλη κατάσταση. Προτεραιότητα αποτελεί ο απόλυτος σεβασμός και οι εγγυήσεις προς όλους τους λαούς των Βαλκανίων, με κριτήρια όντως ευρωπαϊκά και δημοκρατικά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου