Κτίζεται ξανά ο ιστορικός Ναός του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα

Κτίζεται ξανά ο ιστορικός Ναός του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα

Χθες ημέρα της εορτής του Αγίου Προκοπίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά το 1992 στα Τίρανα και στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, πολιούχου των Τιράνων, ο οποίος δεν επέζησε της αθεϊστικής λαίλαπας στην Αλβανία.

Εκείνη την περίοδο ο εν λόγω ιστορικός Ναός που αρχικά είχε κτιστεί το 17ο αιώνα, το 1945 είχε εγκαινιαστεί και επί κομμουνιστικού καθεστώτος είχε μετατραπεί σε εστιατόριο, ενώ επί σειρά ετών αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες ενορίες των Ορθοδόξων στα Τίρανα, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν Μοσχοπολίτες. Με την πτώση του καθεστώτος και με πολλές διαμαρτυρίες της Ορθόδοξης Κοινότητας των Τιράνων, ο ναός επεστράφη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ έγινε μια μικρή ανακαίνιση στο εναπομείναν τμήμα του ναού.

«Ήταν σαν να ζητούσαμε να συμβεί ένα θαύμα. Αλλά ο Θεός μας, είναι ο Θεός του απρόσμενωνκαι των θαυμάτων. Και στο τέλος καταφέραμε να πείσουμε και τους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί, να μην στεναχωριόνταν για την δουλειά που θα έχαναν γιατί θα τους βοηθούσαμε. Και στο τέλος η Κυβέρνηση δέχθηκε να μας επιστρέψει την το ναό.

Ο Ναός του Αγίου Προκοπίου πολιούχου των Τιράνων κατά την δεύτερη κατασκευή του επάνω σε ομώνυμο ναό του 1600

Τώρα όπως έχετε ακούσει, με την χάρη του Θεού, έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα. Ο Δήμος και τα αρμόδια κρατικά όργανα, συμφώνησαν και μας έδωσαν την άδεια να φτιάξουμε την εκκλησία όπως ήταν στην παλιά της μορφή. Δεν μπορούμε να την κάνουμε μεγαλύτερη, τόσο όσο θα θέλαμε, γιατί στο πάρκο υπάρχουν περιορισμοί για τις κατασκευές που γίνονται, αλλά θα την φτιάξουμε πιο ψηλή και σίγουρα πιο όμορφη. Δεν θα έχει την πρόσοψη που μας επέβαλλαν οι Ιταλοί. Θα είναι ένα σύγχρονο σχέδιο, που θα προσαρμόζεται στην παράδοση του τόπου…

Χρειάζονται πολλές προσευχές γι' αυτό το σκοπό. Υπάρχουν μερικές δωρεές και έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι ένας ορθόδοξος, γνωστός μου, αλλά άγνωστος σε πολλούς, έχει δώσει ένα πολύ υπολογίσιμο ποσό… Στο Καθεδρικό εδώ και καιρό, έχει τοποθετηθεί ένα κουτί συνεισφοράς ούτως ώστε να κτιστεί όσο πιο γρήγορα η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου», ανέφερε ο Μακαριώτος.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις χλεύης προς μερικούς πρόσφατα ενταγμένους στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανθρώπους, που προηγουμένως δεν ήταν μέλη της Εκκλησίας, από πλευράς κάποιων κατά παράδοση ορθόδοξων, τονίζοντας πως το θέμα είναι να φύγουμε από αυτή τη ζωή ως αυθεντικοί ή ως ψεύτικοι ορθόδοξοι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου