Σενάρια για αποχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Σενάρια για αποχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Σενάρια αποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά την συμπλήρωση 30 ετών στον θρόνο – Όνειρό του η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπληρώνει τριάντα ακριβώς χρόνια στην θέση του παγκοσμίου προκαθήμενου της Ορθοδοξίας. Ξεπέρασε κατά πολύ τον προκάτοχό του μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο ο οποίος μέχρι την εκδημία του τον Οκτώβριο του 1991 είχε συμπληρώσει 19 χρόνια στον θώκο του. Τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκειμένου να έρθει σε επαφή με την Ομογένεια και με το πλήρωμα της Ορθοδοξίας σε όλη την Αμερική, Βόρειο και Νότιο. Αλλά και να επισκεφθεί όλες τις βασικές πόλεις στις οποίες διαμένει η συντριπτική πλειονότης των Αποδήμων Ελλήνων. Το ερώτημα που τίθεται με βάση τις πληροφορίες που μας φθάνουν από το Φανάρι και άλλα κέντρα είναι το εξής: Θα πρόκειται για μία κλασσική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στις ΗΠΑ μετά καιρό ή για αποχαιρετιστήρια περιοδεία;

Σύμφωνα με σενάρια που ετέθησαν υπ' όψιν της «Εστίας», ο Οικουμενικός Πατριάρχης προβληματίζεται χωρίς να έχει αποφασίσει οριστικώς για το αν το τέλος του 2021 ή το αργότερο ή αρχές του 2022 είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες διαδοχής του. Το κύρος του αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη –ειδικώς στην Γαλλία όπου κάθε φορά που πάει γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας– αλλά και στην Αμερική είναι πολύ υψηλό, αλλά τα χρόνια της ποιμαντορίας του υπεραρκετά. Διανύει πλέον το 81ο έτος της ηλικίας του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν πάρει την απόφαση να αποχωρήσει δεν θα εγκαταλείψει τον δημόσιο βίο, απλώς θα αφιερωθεί σε ένα Ίδρυμα που έχει συσταθεί και καλύπτει τα ενδιαφέροντά του.

Η απόφασις του Οικουμενικού Πατριάρχου, όποια και αν είναι, δεν είναι αμιγώς προσωπική. Έχει ευρύτερη γεωπολιτική σημασία. Καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ηγέτη των όπου γης Ορθοδόξων προκειμένου να ανακόψουν την επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας σε κομβικές περιοχές του πλανήτου μας όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προσφάτως και μάλιστα στις 29 Μαίου 2021, στην αποφράδα επέτειο, επεσκέφθη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Σέρμαν για να προετοιμάσουν μαζί την επίσκεψή του στην Αμερική τον Οκτώβριο.

Το 1972 που εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης ο μακαριστός προκάτοχός του Δημήτριος οι Τούρκοι έλαβαν την απόφαση και έκλεισαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοιτούσαν στο παρελθόν οι προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας. Η Χάλκη ήταν Ακαδημία Πατριαρχών. Όνειρο του Οικουμενικού Πατριάρχου, καημός του, είναι να σφραγίσει τερματίζοντας την μακρά θητεία του με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Πρόκειται για ζήτημα Οικουμενικό, Πανορθόδοξο, και βεβαίως γεωπολιτικό. Είναι στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Και επισπεύδουσα δύναμις είναι πριν και πάνω από όλα η Αμερική, και έπειτα αυτονοήτως η Ελλάς. Για αυτό άλλως τε απέφυγε να το θέσει κατά την πρόσφατη μετάβασή του στο Φανάρι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σπάζοντας μία παλαιά παράδοση της εξωτερικής πολιτικής μας. Αλλά και για έναν λόγο ακόμη: Για να μην δώσει το δικαίωμα στους Τούρκους να δεχθούν συζήτηση επ' αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάς θα αναγνωρίσει εκλεγμένους μουφτήδες ή «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη. Γιατί –ιδού η αλήθεια– αυτή είναι η απαίτησις των Τούρκων μέχρις ώρας. Ενώ αν θέσουν το ζήτημα της Χάλκης οι ΗΠΑ τα θέματα αποσυνδέονται αμέσως. Δεν συνδέονται καν.

Εφ' όσον ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεχθεί τις εισηγήσεις των συνεργατών του για να εκκινήσει τις διαδικασίες διαδοχής, στο παιγνίδι της διεκδικήσεως, θα μπούν ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος δεν ετοποθετήθη προσφάτως για την απόφαση Μπάιντεν περί γενοκτονίας των Αρμενίων για να μην δυναμιτίσει την ενδεχομένη μελλοντική σχέση του με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και ο Μητροπολίτης Γαλλίας. Καταλυτικό ρόλο στην εκλογή θα διαδραματίσει, χωρίς βεβαίως να είναι ο μοναδικός παίκτης, ο father Άλεξ Καρλούτσος. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι δεν διαθέτει την αυτή επιρροή σε σύγκριση με το παρελθόν, έχει λόγο. Το βέβαιον πάντως είναι ένα: η εκλογή νέου Οικουμενικού Πατριάρχου είναι εξαιρετικά σημαντική όποτε και αν δρομολογηθεί –μπορεί ο κύριος Βαρθολομαίος να θελήσει να παραμείνει εν τέλει– διότι συνδέεται με θέματα: α) γεωπολιτικά και ειδικώτερα τις σχέσεις Αμερικής – Ρωσσίας β) ελληνοτουρκικά και ειδικώτερα τυχόν ανταλλάγματα-παγίδες που θα ζητήσουν οι Τούρκοι για να εγγυηθούν την απρόσκοπτο διαδοχή και γ) ενδοεκκλησιαστικά γιατί τυχόν αποχώρησις Βαρθολομαίου από το αξίωμά του θα ενισχύσει και τους ανέμους ανανεώσεως στην Ελλαδική Εκκλησία η οποία καλείται ούτως ή άλλως να εκλέξει πέντε νέους Μητροπολίτες έως τον προσεχή Οκτώβριο λόγω εκδημίας ή λόγων υγείας των προκατόχων τους. Εισερχόμεθα σε λίαν ενδιαφέρουσα περίοδο, και στα εκκλησιαστικά.

Πηγή: Εφημερίδα Εστία

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου