Η πρωτοβουλία Mini Schengen στα Δ. Βαλκάνια και η επιρροή τρίτων δυνάμεων στην περιοχή

Η πρωτοβουλία Mini Schengen στα Δ. Βαλκάνια και η επιρροή τρίτων δυνάμεων στην περιοχή

Οι ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα μετονομάσουν την προτεινόμενη περιφερειακή οικονομική περιοχή Mini Schengen κατά την 7η σύνοδο κορυφής τους στα Σκόπια στο τέλος του Ιουλίου.

«Θα ονομάσουμε από κοινού αυτήν την πρωτοβουλία, την οποία πιθανώς λανθασμένα καλούμε Mini Schengen, στις 28 και 29 Ιουλίου στα Σκόπια, στην επόμενη σύνοδο κορυφής. Θα δώσουμε ένα νέο όνομα στην πρωτοβουλία που έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε ο Vučić στο Euronews Σερβίας την Τρίτη.

Ο Vučić πρόσθεσε ότι η Mini Schengen ήταν «σχεδόν μια κοσμοϊστορική ιδέα» που αύξησε την εμπιστοσύνη μεταξύ των τριών ηγετών.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη φαίνεται να είναι αυτή που δεν έχει πλέον η περιφερειακή πρωτοβουλία, με το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να αρνούνται να συμμετάσχουν. Το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει ότι η Mini Schengen δεν παρέχει την πλατφόρμα όπου όλες οι χώρες είναι ίσες. Το Μαυροβούνιο και η Βοσνία θέλουν να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται στενά με την ένταξη στην ΕΕ, αντί για περιφερειακές.

Κατά τη διάρκεια των έξι συνόδων κορυφής από την ανακοίνωσή της τον Οκτώβριο του 2019 στη Σερβία, οι τρεις ιδρυτικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού και μια συμφωνία που επιτρέπει στους Αλβανούς και τους Σέρβους να ταξιδεύουν με ταυτότητες μόνο μεταξύ των δύο χωρών.

Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις τους για ένταξη στις υπόλοιπες τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αγνοήθηκαν.

Σε μια σύνοδο κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα αυτόν τον μήνα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti δήλωσε ότι η Mini Schengen έπαψε να υπάρχει αφού και οι έξι χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση ίδρυσαν την Κοινή Περιφερειακή Αγορά (CRM) τον Νοέμβριο του 2020 υπό την αιγίδα της Διαδικασίας του Βερολίνου .

Το CRM περιλαμβάνει τους στόχους της Mini Schengen για ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων σε έναν από τους τέσσερις τομείς του: περιφερειακό εμπόριο, επενδύσεις, ψηφιοποίηση και βιομηχανία.

Τα ανωτέρω δημοσιεύθηκαν από το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, ενώ εκείνο που τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσει, είναι κατά πόσο η ΕΕ θα μπορέσει να προσεγγίσει τα Δυτικά Βαλκάνια. Ήδη η Ρωσία έχει εισχωρήσει έντονα στη Σερβία (ειδικά με την ίδρυση του εργοστασίου παραγωγής εμβολίου κατά του COVID – 19, αλλά και με την ενίσχυση και άλλων υποδομών), η Τουρκία επίσης έχει ενταχθεί έντονα στην εξωτερική, αλλά και στην εσωτερική πολιτική της Αλβανίας, διαβρώνοντας την ήδη καταρρακωμένη κοινωνία της. Το ίδιο ακόμη φαίνεται να στοχεύει και στα Σκόπια.

Τελική οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα είναι σε θέση να ελέγξουν την περιοχή, η οποία όπως φαίνεται πως αναπτύσσει μια δική της παράλληλη ένωση υπό την στήριξη τρίτων δυνάμεων; Εάν τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν ευοδωθεί η προσχώρηση εντός της ΕΕ, τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον της περιοχής και την επικινδυνότητα που μπορεί να προκληθεί;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου