Η Έκθεση Δημοσιονομικής Διαφάνειας του State Department και η εσωτερική διαφάνεια της Αλβανίας

Η Έκθεση Δημοσιονομικής Διαφάνειας του State Department και η εσωτερική διαφάνεια της Αλβανίας

Σε μια νέα έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα το State Department αναφέρονται οι κυβερνήσεις που λαμβάνουν βοήθεια από τις ΗΠΑ, να πληρούν τα ελάχιστα ελάχιστα πρότυπα δημοσιονομικής διαφάνειας.

Σύμφωνα με τη δημοσιονομική διαφάνεια του Υπουργείου Εξωτερικών 2021, 74 από τις 141 αξιολογημένες κυβερνήσεις πληρούσαν βασικά πρότυπα διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας.

Επιπλέον, δύο κυβερνήσεις - η Νιγηρία και η Γκάμπια - πληρούσαν για πρώτη φορά τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Μέσω αυτής της έκθεσης, οι ΗΠΑ προωθούν διαφανείς προϋπολογισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η αμερικανική εξωτερική βοήθεια δαπανάται σωστά και διευκολύνει τις ευθύνες των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.

Η περίοδος επανεξέτασης για την έκθεση ήταν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και καταρτίζεται σε συνεννόηση με κυβερνήσεις, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Για να πληρούνται τα ελάχιστα κριτήρια διαφάνειας, οι κυβερνήσεις πρέπει να διαθέτουν πλήρη έγγραφα για τον προϋπολογισμό και τις προμήθειες. Η εν λόγω έκθεση απαριθμεί επίσης 67 κυβερνήσεις που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις.

Επίσης, μέσω του Fiscal Transparency Innovation Fund, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να υποστηρίξουν έργα διαφάνειας για το 2021 για: Αλγερία, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Γουιάνα, Αϊτή, Ιράκ, Μαλάουι, Νιγηρία, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότιο Σουδάν, Σουρινάμ, Τατζικιστάν και Ζάμπια.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποχρεώνει αυτήν την ετήσια ανασκόπηση των πρακτικών του προϋπολογισμού των χωρών, με στόχο την ενίσχυση των προτύπων δημοσιονομικής διαφάνειας.

Σε αντίθεση με την συμπερίληψη της Αλβανία στην λίστα της βασικής διαφάνειας απέναντι στις ΗΠΑ, το θέμα της εσωτερικής διαφάνειας στην χώρα, έχει άμεσο αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο οι θεσμοί αντιμετωπίζουν τους πολίτες.

Ο χρηματισμός των υπηρεσιών, η μεροληπτική στάση απέναντι στην Ε.Ε.Μ. καθώς και η πολιτική του «βολέματος», αποτελεί το βασικότερο εχθρό της κοινωνίας των Ελλήνων της μειονότητας, η οποία όλο και προσπαθεί να ξεφύγει από τέτοιου είδους συμπεριφορές, εγκαταλείποντας τον τόπο.

Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα κονδύλια, αλλά και οι δημοτικοί διαγωνισμοί ανάληψης έργων, όπως για παράδειγμα στις παράκτιες περιοχές της χώρας, αποτελούν στοιχείο του συγκεντρωτισμού της τωρινής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου