Επανεξετάζεται η νομιμότητα των τοπικών «εκλογών» του 2019 στην Αλβανία

Επανεξετάζεται η νομιμότητα των τοπικών «εκλογών» του 2019 στην Αλβανία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε σήμερα το αίτημα της κυβερνητικής εκπροσώπου Εντλίρα Κοκόνα σχετικά με την αναστολή της υπόθεσης για την επανεξέταση της συνταγματικότητας των τοπικών εκλογών του 2019.

Η απόφαση ελήφθη αφού το Δικαστήριο δεν είχε στη διάθεσή του τα απαραίτητα έγγραφα για τις αλλαγές που έγιναν στο καταστατικό των Δημοτικών Συλλόγων.

Το δικαστήριο έδωσε μόνο μία ώρα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης να διαθέσουν και να επανεξετάσουν τα έγγραφα που σχετίζονται με το καταστατικό των δημοτικών ενώσεων της χώρας.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί μόνον η σύνοδος του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την αναθεώρηση της συνταγματικότητας των τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2019, για την οποία έχει υποβληθεί αγωγή από την δήμαρχο της Σκόδρας, Βολτάνα Αντέμι, η οποία ήταν επίσης η πρόεδρος των Δημοτικών Συλλόγων, υποβάλλοντας εκ νέου αίτημα επανεξέτασης εκ μέρους του συγκεκριμένου συλλόγου.

Μολονότι πιθανότατα, δεν θα ληφθεί σήμερα κάποια απόφαση, καθώς η δίκη θεωρείται ότι θα διαρκέσει περισσότερο, οι διάδικοι έχουν υποβάλει τις αξιώσεις τους, οι οποίες και θα πρέπει να εξεταστούν, (και αν θα εξεταστούν), από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι πιθανότητες να διεξαχθούν πάλι οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία, ούτως ώστε να σταματήσει η καταπάτηση του Συντάγματος στην χώρα, λόγω των διορισμένων δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, είναι ελάχιστες. Και αυτό γιατί οι εξουσίες έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια του ενός, δηλαδή του Ράμα.

Όσο για την Ελληνική μειονότητα, το θέμα έχει διπλό χαρακτήρα. Πρώτον έχει καταπνιγεί η δημοκρατία και δεύτερον η Ελλάδα φαίνεται να έχει αποδεχτεί πια την υπάρχουσα κατάσταση. Τι κι αν αυτό αντιβαίνει στις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες των Ελλήνων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου